ANNONS

Polisman efter friandet: ”Alla förlorar på granaterna”

Lasse på platsen där polisbussen stod. Han menar att fler polisbilar kan behöva förstärkt skydd och att polisen i Botkyrka nu överväger att skaffa lätta hjälmar till bältena som de snabbt kan få på sig. Det har polisen i Västerort berättar han.
Lasse på platsen där polisbussen stod. Han menar att fler polisbilar kan behöva förstärkt skydd och att polisen i Botkyrka nu överväger att skaffa lätta hjälmar till bältena som de snabbt kan få på sig. Det har polisen i Västerort berättar han.
Grantsplitter satte sig i plåten på polisbussen som hade förstärkt skal.
Grantsplitter satte sig i plåten på polisbussen som hade förstärkt skal.
Hovrättens dom blev en besvikelse för många poliser. Botkyrkabon som varit misstänkt för att ha kastat handgranaten mot polisbussen i Storvreten friades även av hovrätten.

Samtidigt upplever polisens skyddsombud att klimatet hårdnat de senaste månaderna.
ANNONS

För några veckor sedan började stora stenar hagla mot polisen vid en insats på Alby torg.

– En av dem snuddade vid min kollegas huvud. Hade den träffat så hade förmodligen skallen spräckts. Stenen var knytnävsstor, säger Lasse som är skyddsombud på Botkyrkapolisen.

Rollen som skyddsombud innebär att han är särskilt engagerad i arbetsmiljön. De senaste månaderna tycker han att klimatet blivit tuffare. Han nämner ett annat tillfälle där han själv fanns med. Också den här gången för några veckor sedan, men då på uppdrag i Norsborgs centrum efter en explosion vid matbutikens fönster.

När polisen befann sig på platsen började några personer kasta sten.

– Sedan ropade de ”bomben, bomben, bomben” och kastade. Jag skrek ”handgranat”, kastade mig ner på backen och höll för öronen.

Några av de poliser som var med i polisbussen i Storvreten i slutet av augusti lider av tinnitus efter attacken då någon kastade en militär handgranat. Åklagaren rubricerade brottet som försök till mord.

– Hade de suttit i en vanlig polisbuss hade de inte klarat sig. Den här bussen hade extra starkt skydd, men det visste knappast den som kastade.

Lasse pekar in mot skogen, varifrån polisen tror att granaten kastades. Polisen befann sig i området på grund av oroligheter med bland annat stenkastning och bränder.

I mitten av förra veckan kom domen från Svea hovrätt. Åklagarens tyngsta bevis var den misstänkte Botkyrkabons dna på grepen som hittades på platsen. Men även hovrätten friade.

ANNONS

– Det är ett slag i ansiktet på kollegorna som fått men för livet. Men man får rätta sig efter domstolens beslut. Går det inte att bevisa såg går det inte att bevisa, men det fanns ju skäl att väcka åtal, säger skyddsombudet Lasse.

Den misstänkte har medgett att han hållit i granaten, men förnekar att han kastat den. Domstolen påpekar att det inte finns bevisning som visar att den misstänkte verkligen var den som kastade. Ej heller att han befunnit sig på platsen. I domen står: ”Flera personer, som tidigare under kvällen inte varit främmande för att utöva våld mot poliser, kan ha haft möjlighet att kasta handgranaten.”

Skyddsombudet Lasse nämner fler tillfällen då polisen utsatts för våld. Och polisen vet att det finns granater i omlopp i Botkyrka. Det gör tillvaron farligare inte bara för polisen, men också för de som hanterar granaterna, och de som kastar sten mot polisen.

– Stenkastning rubriceras som försök till grov misshandel och vi har rätt att öppna eld då. Nu måste vi dessutom förhålla oss till att det kan komma en granat farande. Jag är rädd att någon kommer att skadas om det här fortsätter, säger han.

Lasse tror inte alla föräldrar är medvetna om vad deras barn gör:

– Det är några rötägg som är helt förstörda i sitt hat mot polisen. Och så några ungdomar som mer hakar på, men är mer normala. Men jag tror ingen riktigt förstår faran. Händer något får polisen skit. Men polisen kommer också att behöva leva med något som inte är lätt att bära med sig. Alla förlorar på det här, säger han.

Fakta

Friad - men dömd till fängelse för rån

Tingsrätten frikände den misstänkte Botkyrkabon från rubriceringen försök till mord.

Däremot dömdes han till fängelse för grovt rån, då han varit inblandad i rån i både Visättra och Söderort.

Svea hovrätt fastställde förra veckan domen.

Källa: Svea hovrätt