ANNONS

Polis kraschade på fyllan – hotade kollega med pistol

Polisman kraschade sin tjänstebil på fyllan och hotade kollega med pistol
När en polispatrull ryckte ut på en misstänkt rattfylla möttes de av en berusad kollega som, enligt åtalet mot honom, drog vapen.
Polisen fick i maj i år larm om en person som kört i diket i södra Stockholm. Patrullen på plats möttes av en kraftigt berusad man som visade sig vara en kollega. När mannen gick in i sitt hus ska han ha dragit ett skarpladdat vapen.
– Då tittar jag rakt in i en mynning och jag bara helvete, är det en pistol han har, säger den hotade polisen i förhör.
ANNONS

Polisen blev uppmärksammad på dikeskörningen av ambulanspersonal som berättade att föraren verkade berusad. En patrull skickades dit för att ta blåsprov.

När de kom dit ville föraren, som erkänner att det är han som kört bilen, gå in i huset. Han ska ha varit ovillig att göra ett alkoholtest. Efter en stunds samtal med en av poliserna bad han om att få byta byxor.

Byxorna visade sig ha ett hölster med mannens tjänstevapen. Mannen är nämligen även han polis, en framträdande i södra Stockholm.

”Helvete, det är en pistol han har”

Mannen ska därefter ha riktat vapnet mot sin kollega.

– Han tar upp någonting som han har i handen och sen så får jag den precis mellan ögonen och avståndet är 30 cm ungefär, 30-40 cm mellan oss. Och då tittar jag rakt in i en mynning, i en pipa tittar jag in och jag bara helvete, är det en pistol han har, berättar polisen i förhör.

Han beskriver vidare att han blev rädd och förbannad.

– Jag kände såhär att, jag har förlikat mig med, att okej, jag kan bli skjuten av en kriminell människa, de kan jag bli, […] det har jag ändå bearbetat så att jag kan få ett vapen mot en kriminell. […] Men jag har inte förlikat mig med, att jag skulle få ett vapen mot en… från en kollega, säger han.

Hade 0,84 promille i blodet

Han lyckades ta pistolen från mannen och såg då att den var skarpladdad.

Utandningsprovet visade sen att mannen hade 0,84 promille och han åtalas nu för grovt rattfylleri och grovt hot mot tjänsteman.

ANNONS

Han erkänner att det var han som körde bilen i diket och att han var onykter när han gjorde det.

Ska utredas om han får jobba kvar

Däremot nekar han till att han skulle hotat kollegan. Han berättar i förhör att han mått dåligt en längre tid och druckit alkohol hemma och säger sig ha vaga minnen av det som inträffade.

Hans version av händelsen är att han ville räcka över sitt tjänstevapen, för att visa att han också är polis och för att undvika missförstånd.

Polismyndighetens personalansvarsnämnd ska nu ta ställning till huruvida mannen ska få jobba kvar om han döms eller inte, skriver Svenska dagbladet.