Polismannen slog dem i bakhuvudet

Damian Sadowski och Fredrik Lundkvist nöjde sig inte när tingsrätten friade polisen som slagit dem. De överklagade och nyligen kom domen som fällde polisen.
Damian Sadowski och Fredrik Lundkvist nöjde sig inte när tingsrätten friade polisen som slagit dem. De överklagade och nyligen kom domen som fällde polisen.
När Damian Sadowski och Fredrik Lundkvist från Tyresö satt på buss 875 på väg genom Bollmora kom en polis fram och slog dem i bakhuvudet.

Nu har Svea hovrätt fällt polisen.

Sent en kväll i oktober 2011 klev den då 17-årige Fredrik Lundkvist på buss 875 vid Bollmoraberg. Han satte sig längst bak i bussen. Vid Tyresö centrum klev hans något berusade jämnårige vän Damian Sadowski på. Damian, som vid den tiden höll på med graffiti, började rista in en tag på bussens fönster med en sten – något som provocerar en medpassagerare.

– Han kom bara fram och smällde till mig. Jag trodde först att han var full. Först senare när han visade sin polisbricka förstod vi att han var polis, berättar Damian.

Det som hände registrerades av bussens kamera. På filmen, som var avgörande under rättegången i Svea hovrätt tidigare i vår, ses polisen gå fram till Damian. Efter en dryg minut kommer ett slag mot Fredrik. Hans huvud far fram av kraften i slaget. Några sekunder senare har Damian fått ett liknande slag i bakhuvudet.

– Det gick så snabbt. Visst, jag förstår att han tyckte att Damian gjorde fel. Men hade jag varit polis hade jag tagit till en hög röst, inte slagit någon. Jag hade ju inte ens gjort något, säger Fredrik.

När misshandeln prövades i Nacka tingsrätt friades polisen. Tingsrätten ansåg inte att filmen tillräckligt tydligt visade att det handlade om slag och inte knuffar, som polisen hävdade.

Inte heller ansågs Damians version av vad som hänt vara tillförlitlig, då han var berusad. Att Fredrik var nykter och hade ett gott minne, räckte inte för att fälla polisen, resonerade tingsrätten.

Men Svea hovrätt tyckte annorlunda och i början av den här månaden fälldes polismannen. En av nämndemännen ansåg dock att han borde frias.

Trots att polisen bara fälldes för ringa misshandel och inte misshandel, som åklagaren yrkat på, är Damian och Fredrik nöjda med beslutet och straffet: 20 000 kronor i böter.

– Vi trodde först att allt skulle gå åt skogen och efter tingsrättens dom kändes det som om de tyckte att polisen var viktigare än jag. Som om han var värd två personer och jag bara en halv. Men vi tog det vidare och nu har vi vunnit. Jag hoppas att han har lärt sig något, säger Damian.

Polisen, som haft flera chefspositioner inom polisen, sade upp sig strax efter händelsen, och jobbar numera som konsult i ledarskapsfrågor. Till Lokaltidningen Mitt i säger han att han fortfarande anser att det han gjorde inte borde klassas som misshandel.

Att en polis fälls för våldsbrott är ovanligt i Sverige. Varje år är fallen inte fler än att man kan räkna dem på sina fingrar. Till exempel ledde bra tre av nära 900 misstänkta våldsbrott 2010 till fällande domar.

– Polisen har rätt att använda våld och det är upp till oss att bevisa att det är övervåld. Men för det mesta står ord mot ord, säger Christer Ekelund, chefsåklagare i den grupp som handlägger polismål.

I det här fallet spelar filmen från bussen en avgörande roll. Har inte övervakningskameror gjort det lättare?

– Vi har haft ytterligare ett par fall där filmer spelat en viktig roll, men än ser vi ingen ökning av antalet fällande domar, säger Christer Ekelund.

Det är polisens ansvarsnämnd som avgör om en polis som fällts för brott får behålla jobbet. Enligt praxis ska polisen fällas för misshandel av normalgraden för att mista jobbet.

Polisen som slog Damian och Fredrik fälldes för ringa misshandel och hade därför troligen fått behålla sin tjänst.

Efter tingsrättens dom kändes det som om de tyckte att polisen var viktigare än jag. Som om han var värd två personer och jag bara en halv.Damian Sadowski

Fakta

Ytterst få anmälda poliser blir fällda

Förra året polisanmäldes 5 561 poliser i hela Sverige – nästan alla för brott de begått i tjänsten.

Det stora flertalet handlade om olika typer av tjänstefel. Anmälarna har till exempel synpunkter på omhändertaganden, husrannsakningar och utredningar.

889 av anmälningarna (16 procent) gällde våldsbrott i tjänsten.

Av dem som polisanmäldes för våldsbrott i tjänsten mellan 2005 och 2010 har i snitt tre dömts per år.

Källa: Riksenheten för polismål