Polispådrag efter pojkar som lekte

Utryckningspolisen Carl-Johan Nilsson, som var närmast att dra vapen mot ungdomarna, varnar nu unga för att öppet visa luftgevär eller leksaksvapen.
Utryckningspolisen Carl-Johan Nilsson, som var närmast att dra vapen mot ungdomarna, varnar nu unga för att öppet visa luftgevär eller leksaksvapen.
15 poliser ryckte förra tisdagen ut till Årsta Havsbad. Ett vittne hade sett tre ungdomar sikta med en k-pist – som dock visade sig vara ett leksaksvapen.

– Mardrömsscenariot hade varit att vi skjutit någon, säger Carl-Johan Nilsson, som var närmast att dra vapen.

Det var förra tisdagen som ett vittne plötsligt såg tre 16- och 17-åriga pojkar gå och sikta och leka med ett k-pistliknande föremål i stugområdet bakom restaurang Skärgårdsboden. En av pojkarna ska ha hållit i föremålet med ena handen och sedan plockat upp och siktat på olika saker. Vittnet, en äldre man, uppfattade föremålet som ett riktigt vapen och larmade polis.

– Han var livrädd och gav ett trovärdigt intryck, vi var tvungna att ta det på allvar, säger utryckningspolisen Carl-Johan Nilsson, som var först på plats tillsammans med sin kollega.

Efter dem följde ytterligare två utryckningsbilar, hundpatruller och två enheter från piketpolisen – som var inställda på att för-handla.

Pådraget bara växte.

Då var Carl-Johan Nilsson och hans kollega redan ungdomarna på spåren. Snön förenklade arbetet och ledde dem till stugan dit de tre pojkarna tagit sig.

– Jag fick ögonkontakt med dem genom fönstret, bad dem backa ut mot oss och visa händerna. Jag förstod snart att det handlade om vanliga, trevliga grabbar, säger Carl-Johan Nilsson, som i husrannsakan hittade vapnet.

Förundersökningen lades ned direkt. Vapnet kunde inte ens kallas ett fullfjädrat luftgevär.

– Det var för trasigt, för funktionsodugligt, för att kallas för det. Men vad händer den sekunden då vi måste ta ett beslut om att skjuta eller inte? Det finns modeller där jag inte har en chans att bedöma någonting. Och då kommer vi att skjuta, vi måste handla rätt. Vi tar inga risker.

Händelsen förra veckan är ovanlig i Haninge. Det var flera år sedan som så många poliser samtidigt ryckte ut på ett liknande ärende.

– Vi har haft många mindre insatser med kopior av vapen, på pendeltåget, bussar och McDonalds, men jag har aldrig varit med om att det blivit så här stort. Det var en jäkligt onödig insats som kostade massor.

Ett så stort pådrag för ett leksaksvapen, går det att se någon humor i det?

– Jag ser bara samhällskostnaden, alla manstimmar som gick åt, det onödiga och det farliga. Killarna som gjorde detta skäms och de kommer aldrig mer att göra något liknande. Det sätter jag pengar på.

Flera vapenkopior är lika riktiga vapenmodeller att det enligt polisen inte går att skilja dem åt. Svensk polis har tidigare skjutit dödliga skott mot en person som hade en kopia av en magnumpistol, i tron att kopian var riktig.

– Man måste tänka efter en gång extra innan man går och leker med ett sådant här vapen. Bär det i väskan om du nu har ett, säger Carl-Johan Nilsson.

Fakta

Airsoftvapen används ibland av rånare

Åldersgränsen för att inneha en så kallad soft air gun är 18 år i Sverige. Det är olagligt att sälja eller låna ut vapnet till personer under 18 år.

Enligt Justitiedepartementet, som tidigare försökt införa förbud, och polisen är tillgången på vapnen väldigt god och det händer att de används av rånare.

Försäljningen sker i regel både i detaljhandel och på nätet. Butiker behöver enligt lag inte registrera en kunds vapenköp.

Haningepolisen uppskattar att man under 2011 gjorde 20-25 utryckningar soft air guns eller leksaksvapen var inblandade.

Källa: Justitiedepartementet, polisen