ANNONS

Polispatruller till ”rysshuset” efter bråk

Polis kallades till det så kallade rysshuset i torsdags på grund av ett bråk.
Polis kallades till det så kallade rysshuset i torsdags på grund av ett bråk.
I torsdags eftermiddag larmades polisen till Kostervägen 5 i Baggeby där det så kallade ”rysshuset” ligger. Enligt polisen hade ett gräl uppstått utanför huset mellan ryska tjänstemän och den nuvarande ägaren, LKO fastigheter, som köpte huset på exekutiv auktion för 12 miljoner kronor i fjol.
ANNONS

Lidingö stad fick information från ägaren till fastigheten, LKO fastigheter, i förra veckan att de ville besikta bland annat värmeanläggning och rörledningar. Sören Ingman, enhetschef för drift och underhåll på tekniska förvaltningen i Lidingö stad:

– Eftersom vattenventilen sitter på stadens mark är rutinen att det är vi som stänger av vattnet om fastighetsägare vill reparera eller besiktiga sin fastighet. Vi informerade hyresgästerna i förra veckan att vi skulle göra detta. Vi satte även upp en lapp på entrédörren att vi skulle stänga av vattnet. Vi skickade därför dit vår underentreprenör Svevia.

Enligt TT ska teknikern från Svevia ha blivit omringad av ryska tjänstemän och av polis som larmats till adressen.

Polis ska sedan ha lugnat ner de inblandade.

– Polispatruller kom till platsen på grund av ett bråk. Det var av civilrättsliga orsaker, mer kan jag inte säga i nuläget, säger Towe Hägg på länskommunikationscentralen.

Lidingö stads entreprenör stängde av vattnet vid 16-tiden. Men enligt Sören Ingman sattes vattnet på igen utan stadens vetskap.

– Jag vet inte hur det gick till. Men vi skickade ut vår entreprenör igen som stängde av vattnet vid 19.30-tiden på fastighetsägarens begäran. Men då gick ventilen sönder i avstängt läge. Fastigheten har nu inget vatten. Vi har ordnat ett tappställe där man kan hämta vatten under tiden. Vi ska försöka reparera detta under lunchen, säger Sören Ingman.

En segdragen rättslig tvist med det så kallade ryska huset har pågått sedan 1990-talet. Sedan finansmannen Franz Sedelmayers tillgångar i Sankt Petersburg nationaliserades har Sedelmayer krävt ersättning av den ryska federationen. Han hävdar att Ryssland är skyldigt honom 40 miljoner kronor och han ligger bakom att fastigheten på Kostervägen utmätts av Kronofogden. Den ryska federationen hävdar att fastigheten lyder under diplomatisk immunitet och kan därför inte säljas på exekutiv auktion.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.