HVB-hem i Upplands-Bro fick ökat polisskydd efter hot på Facebook

Boendet fick ökad polisbevakning efter hot i en grupp på Facebook.
Boendet fick ökad polisbevakning efter hot i en grupp på Facebook.
Extra polisskydd behövde sättas in vid ett HVB-hem i Upplands-Bro efter att hot spridits i en lokal Facebookgrupp. Hoten har upprört personalen och ungdomarna på boendet.
– De är ledsna, de skäms och de känner sig ifrågasatta, säger Maria Christensen som jobbar på boendet.

Efter hot mot personal och boende på ett HVB-hem i Upplands-Bro behövde man sätta in extra polisbevakning in, rapporterar SVT Stockholm. Orsaken till hoten var att rykten spreds i en lokal Facebook-grupp på om att en man misstänkt för våldtäkt mot barn bodde på boendet.

Någonting som inte stämde. Maria Christensen som jobbat på boendet sedan 2014 berättar för SVT att ungdomarna på boendet tagit illa vid sig och att flera behövt samtalsstöd.

– De är ledsna, de skäms och de känner sig ifrågasatta, säger hon.

Moderator: Folk är väl vuxna

En av administratörerna till gruppen, Christian Eggert, säger att de inte har något juridiskt ansvar för vad som skrivs i gruppen och att det är svårt att rensa och besluta exakt vad man ska tillåta att ligga kvar.

– Folk är väl vuxna nog att ta ansvar för sina egna kommentarer, säger han.

Ovanligt med anmälningar om hot på nätet

Den lokala polisen vill inte kommentera något av händelserna men säger att anmälningar om hot och hat på nätet är ovanliga.

– Det är uppenbarligen lättare att uttrycka starka åsikter som tydligt kliver över gränsen om man sitter bakom ett tangentbord och framför en skärm än om man sitter framför en människa, men i sak blir ju budskapet detsamma, säger kommunpolisen Magnus Nilsson.