ANNONS

Oro på HVB-hem i Upplands-Bro efter hot på Facebook

Oroliga känslor på HVB-boende efter hot i en grupp på Facebook.
Oroliga känslor på HVB-boende efter hot i en grupp på Facebook.
Både personal och ungdomar på ett HVB-boende i Upplands-Bro känner oro och upprördhet efter att hot spridits i en lokal Facebookgrupp.
– De är ledsna, de skäms och de känner sig ifrågasatta, säger Maria Christensen som jobbar på boendet.
ANNONS

En tidigare version av den här artikeln innehöll uppgifter om att HVB-hemmet fick utökat polisbevakning till följd av hoten. Det är inte korrekt. Någon sådan extrabevakning har inte ägt rum, enligt polisen.

Orsaken till hoten var att rykten spreds i en lokal Facebook-grupp om att en man misstänkt för våldtäkt mot barn bodde på boendet.

Någonting som inte stämde. Maria Christensen som jobbat på boendet sedan 2014 berättar för SVT att ungdomarna på boendet tagit illa vid sig och att flera behövt samtalsstöd.

– De är ledsna, de skäms och de känner sig ifrågasatta, säger hon.

Moderator: Folk är väl vuxna

En av administratörerna till gruppen, Christian Eggert, säger att de inte har något juridiskt ansvar för vad som skrivs i gruppen och att det är svårt att rensa och besluta exakt vad man ska tillåta att ligga kvar.

– Folk är väl vuxna nog att ta ansvar för sina egna kommentarer, säger han.

Ovanligt med anmälningar om hot på nätet

Den lokala polisen vill inte kommentera något av händelserna men säger att anmälningar om hot och hat på nätet är ovanliga.

– Det är uppenbarligen lättare att uttrycka starka åsikter som tydligt kliver över gränsen om man sitter bakom ett tangentbord och framför en skärm än om man sitter framför en människa, men i sak blir ju budskapet detsamma, säger kommunpolisen Magnus Nilsson.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.