Polisstationen i Bagis lägger ner

Kristina Forsgren, biträdande lokalpolis vid Globen, tror på polisens omorganisation.
Kristina Forsgren, biträdande lokalpolis vid Globen, tror på polisens omorganisation.
Otrygget, kriminalitet och droger.

Det var orsakerna till att poliskontoret i Bagarmossen öppnade för nio år sedan.

Nu läggs det ner i och med polisens nya omorganisation.

Efter nio års verksamhet beslutades det i förra veckan att poliskontoret i Bagarmossen ska läggas ner. Detta på grund av polisens nationella omorganisation som officiellt startar den 26 oktober.

– De som haft låg besöksfrekvens har vi tillsammans med stadsdelsnämnden besutat att avveckla, säger Palle Nilsson, biträdande polisområdeschef i syd.

Enligt den nya organisationen ska resurserna i stället fokuseras på problemområden i stadsdelarna. Vilka områden dessa blir ska polisen tillsammans med stadsdelsnämnden komma fram till.

– Skarpnäck och Bagarmossen kanske uppfattas som lite lugnare och då kanske man tittar mer på Dalen. Men det går inte att säga nu vilka områden somblir mer bevakade, säger Palle Nilsson.

Enligt Kristina Forsgren, biträdande lokalpolis på Globen, ska tre team inom polisen ha som huvudansvar att arbeta brottsförebyggande i Skarpnäck, Älvsjö och Enskede-Årsta.

– Det krävs en personkännedom att förebygga brott, det är nog den stora utmaningen. Men jag tror starkt på att den nya omorganisationen är rätt väg, säger Kristina Forsgren.

När poliskontoret i Bagarmossen startade var ungdomskriminaliteten hög och narkotikan cirkulerade i större omfattning. Hela 40 procent av de boende i Bagarmossen kände sig otrygga. Under 2011 låg siffran på 21 procent efter att lokalpolisen, kommunen och frivilliga startade projektet Skarpnäcklyftet för att öka vuxennärvaron.

– En av de viktiga aspekterna är att synas ute, det skulle vara synd om polisen blev mindre närvarande i området, säger Leif Bergström, projektledare för Skarpnäcklyftet.

På torget i Bagarmossen centrum står Karin Ericsson och Christian Medrano med flyttlådor som ska upp till den nya lägenheten. Efter bara två månader i Bagarmossen känner de sig trygga i sitt nya område – och de tror inte den känslan hänger på polisens närvaro.

– Det är en positiv energi här, närvaron av polisen kanske bara skulle ta bort den känslan. Polisen kanske inte behövs för att hålla lugnet. Jag såg några föräldrar på stan med västar, vi kanske kan ordna det här själva, säger Karin Ericsson.

Fakta

Polisens nya organisation

Polisens nya organisation är nationell och införs 26 oktober.

Den södra länsdelen, som i dag består av söderort, Södertörn, Södertälje och Nacka, slås ihop och bildar ett område: polisområde Stockholm syd. Till det läggs ett antal utredningssektioner.

Varje område ska ha minst två lokalpoliser.

I samarbete med stadsdelsnämnden kommer lokalpoliserna utreda vilka områden som är mest problemdrabbade och var polisen ska lägga sina resurser.

Polisen inför också medborgarlöften, där polisen kommer att ta hänsyn till medborgarnas röster.