ANNONS

Polisutredning av förstörda målningen på Rosendalsskolan

polis + tillberg
Utredningen har pågått sedan polisanmälan gjordes för en och en halv månad sedan.
Den förstörda väggmålningen av Peter Tillberg på Rosendalsskolan polisanmäld.
Sedan dess jobbar Täbypolisen med ärendet.
– Det hör inte till vanligheterna att vi utreder brott mot upphovsrätten här, säger kriminalchef Fredrik Lundbergh.
ANNONS

Det var i början av april som Mitt i Vallentuna avslöjade att rektorn hade låtit eleverna rolla över en väggmålning på Rosendalsskolan av den kände konstnären Peter Tillberg med vit färg. Tillberg bodde i Vallentuna och gjorde målningen 1977, samma år som den dåvarande Hammarbacksskolan invigdes. Rektorn uppgav till Mitt i Vallentuna att han förankrat övermålningen, något som förnekades av kommunen.

Nyheten togs upp i SR:s Kulturnytt och blev föremål för artiklar på kultursidorna i SvD och DN. I kommentarsfälten på Facebook var reaktionerna många. Några tyckte inte att det var så farligt och försvarade en annars populär rektor. Andra var upprörda över att han agerat självsvåldigt med ett verk av en känd Vallentunakonstnär och som är kommunal egendom.

Rosendalsskolan lät elever förstöra Peter Tillbergs målning

Samtidigt polisanmäldes händelsen. På Täbypolisen samlas ärendena på hög och när de ska prioritera vad som ska utredas är det grova brott med höga straff som går först. Till dem hör ett mordförsök, grova rån och grova narkotikabrott.

– Vi har just nu all personal i utredningar av betydligt grövre brottslighet. Allt med lägre straffvärde har legat på vänt, säger Fredrik Lundbergh.

Förhör har gjorts

Men det arbetas även med händelsen på Rosendalsskolan. När vi ringer Fredrik Lundbergh för att höra hur det går kan han se att utredaren har arbetat regelbundet med ärendet sedan polisanmälan gjordes. Bland annat har det hållits förhör såväl med de inblandade i ärendet.

Utredningen rubriceras som skadegörelse men kan komma att ändras till brott mot upphovsrätten.

ANNONS

Hög belastning i vår

Under våren har Täbypolisen regelbundet gjort så kallade övertidsinsatser för att beta av ärenden som inte hunnits med under ordinarie arbetstid. I helgen görs en ny sådan insats och övermålningen av Tillbergs verk finns med på listan av ärenden som polisen ska fortsätta arbeta med.

– Det har varit en fruktansvärt hög belastning i vår, säger Fredrik Lundbergh. Vi utreder försök till mord och andra grova brott. Den här typen av brott, brott mot upphovsrätten, hör inte till vanligheterna hos oss.

Det låter ändå som att det finns goda chanser att komma i mål?

– Ja, det har ju arbetats kontinuerligt med ärendet sedan anmälan gjordes. Sen får vi se om det kan omrubriceras till brott mot upphovsrätten.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.