Alliansen vill bygga moduler för nyanlända

Oskar Weinmar
Oskar Weinmar, moderat oppositionsråd Upplands Väsby.
Ann Cristin Martens (S), ordförande i social- och äldrenämnden.
Ann Cristin Martens (S), ordförande i social- och äldrenämnden.
Alliansen vill att modulhus ska byggas för nyanlända. Arkivbild.
Alliansen vill att modulhus ska byggas för nyanlända. Arkivbild.
Den rödgröna majoriteten har inte presenterat en tydlig lösning för hur bostadssituationen för nyanlända ska lösas menar företrädare för Allians för Väsby. Deras lösning: mindre modulbostäder spridda över kommunen för nyanlända, studenter och unga.

Den styrande majoriteten har inte varit tillräckligt konkret med hur de ska förse nyanlända med bostäder menar Oskar Weinmar (M), Margaretha Hamark (L), Maria Fälth (KD) och Ann-Christin Larsson Frickner (C).

– Där känner jag att den rödgröna majoriteten svävar på målet. Sådana frågor skapar oro som kan väcka mörka krafter och leda till främlingsfientlighet, säger Oskar Weinmar (M).

Förra året har bostäder ordnats genom Väsbyhem, framförallt med evakueringsbostäder och en ökad andel sociala kontrakt. Men evakueringslägenheterna i kommunen börjar ta slut och alliansens företrädare vill inte se en ökad andel sociala kontrakt.

– Vi vill inte att man ska ställa grupp mot grupp. Vi vill inte att Väsbyungdomarnas kö för hyresrätt ska bli längre för att man tar lägenheter därifrån eller att bopriserna ska trissas upp för kommunen kommer in med sina ekonomiska muskler och bjuder över på bostadsrätterna, säger Weinmar.

Alliansen föreslår att kommunen inte ska lösa bostäder för nyanlända genom att köpa bostadsrätter och villor, tar hyresrätter från Väsbyhems ordinarie hyresrätter eller ökar andelen sociala kontrakt. Istället vill de se modulbostäder för nyanlända, möjligheter att tillfälligt omvandla tomma kontorslokaler till boende och underlätta för privatpersoner att hyra ut exempelvis attefallshus.

– Stora kluster med modulbostäder som man bygger i Järfälla kan skapa en känsla av kåkstäder. Vi vill ha mindre enheter spridda i kommunen och det ska bo en blandning av nyanlända, unga och studenter där för att underlätta integrationen, säger Weinmar.

Vill ni se modulbostäderna både i områden där det idag främst finns flerfamiljshus och områden med främst enfamiljshus?

– Det ska vara i olika delar av kommunen så att det inte blir ett kluster men exakt var de ska finnas får tjänstemännen utreda.

Ser ni en risk för att de förslagen kommer innebära en lägre standard än de boende som erbjuds nyanlända idag?

– Så kan det vara samtidigt måste kommunen alltid se till att när vi har ansvar för människors boende ska det skötas på ett rimligt sätt. Det kan inte vara hur låg standard som helst.

Men kommunstyrelsen förvånas över förslaget.

– Jag tycker att det känns jättejobbigt att de använder utsatta människor som ett slagträ i debatten. Jag blir också förvånad eftersom vi har haft ett så bra samarbete i just de här frågorna, säger Ann-Christin Martens (S), ordförande i social och äldrenämnden.

Hon tror att modulbostäder är en dålig idé som försörjningsplan eftersom det oftast är dyrare än att bygga nytt och riskerar att leda till segregation.

– Vi utesluter inga alternativ och kommer vi till en situation där vi behöver titta på nya lösningar kan det vara ett alternativ. Men det är också jätteviktigt att vi är överens över partigränserna.

Hennes uppfattning är att bostadsförsörjningen i Upplands Väsby fortsatt har fungerat bra. I nuläget saknas det ungefär 15 boende för årsplanen men hon har samtal om lösningar med Stena Fastigheter, Rikshem och Väsbyhem.

– Det här en fråga som hänger ihop med bostadspolitiken generellt. Vi måste ha ett bra utbud med villor, bostadsrätter och hyresrätter. Under alliansens tid försvann runt 2000 hyresrätter i Upplands Väsby.

Hur kommer ni ordna bostäder för de nyanlända som anvisas till kommunen under året?

– Vi har samtal med bostadsbolagen och med privatpersoner om uthyrning av bostäder och delar av bostäder. Jag är inte orolig utan jag tycker att det går bra. Väsbyhem har varit tydlig med att de inte kommer att dela ut lägenheter på bekostnad av bostadskön.

Är det möjligt att ni kommer att öka kvoten med sociala kontrakt i Väsbyhem för att lösa bostadsförsörjningen?

– De sociala kontrakten erbjuds av många olika skäl, inte bara till nyanlända. Då tycker jag inte att det skiljer sig om man är nyanländ eller svensk medborgare. Vi ser inte i nuläget att vi kommer att behöva fler sociala kontrakt även om det teoretiskt är en möjlighet.