Åtalade politikern i Haninge: ”Är löjligt”

Haningepolitikern Mattias Bernhardsson tycker att åtalet är löjligt.
Haningepolitikern Mattias Bernhardsson tycker att åtalet är löjligt.
Mattias Bernhardsson (Rättvisepartiet socialisterna i Haninge) har jobbat för en demonstration för Laziz Sharifov. Nu har de fått tillstånd för demonstrationen.
Haningepolitikern Mattias Bernhardsson tycker att åtalet är löjligt.
Kvinnan från Haninge åtalas för hets mot folkgrupp.
Haningepolitikern Mattias Bernhardsson tycker att åtalet är löjligt.
Den åtalade fullmäktigepolitikern i Haninge, Mattias Bernhardsson, menar att åtalet mot honom för otillåten demonstration är "löjligt" och "politiskt". "Det är aldrig olagligt att demonstrera", säger han.

Mattias Bernhardsson, 38, gruppledare för fullmäktigepartiet Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge, har åtalats för att ha anordnat den otillåtna demonstrationen utanför Haninges kommunhus den 29 januari.

Men själv menar han att det inte alls handlade om en organiserad demonstration.

– Åtalet är löjligt. Vi stod ordnat utanför kommunhuset med en banderoll om att bevara den biologiska mångfalden i Haninge, säger han till Mitt i på torsdagen.

Polistillstånd är inget måste

Han säger att åtalet är ”politiskt” och att kraven på att avsätta Haningepolitikern Alexandra Anstrell (M) fått ”stort gehör”.

– Jag har ordnat hundratals manifestationer och sökt hundratals polistillstånd, men polistillstånd är inget måste. Det är aldrig olagligt att demonstrera, säger han.

Polisens uppfattning är att ingen stört den allmänna ordningen eller trafiken

Han menar att sammankomsten vid kommunhuset i princip var spontan, att man saknade ljudanläggning och man inte skulle stoppa någon bilväg. Därför sökte man inget tillstånd.

– Polisens uppfattning är att ingen stört den allmänna ordningen eller trafiken. Därmed har heller inget brott begåtts, säger Mattias Bernhardsson.

En allmän sammankomst får hållas utan tillstånd om den kan ske utan fara för ordning och säkerhet, men vid några tillfällen ropades: ”Avgå Anstrell” enligt polisen på plats.

Alexandra Anstrell befann sig inne på kommunstyrelsemöte under demonstrationen.

Mitt i söker åklagaren Ida Arnell.