Bara en kvinna har suttit på den politiska toppen

Helene Hellmark Knutsson och Peter schilling (S) vid Ursviks IP
Helene Hellmark Knutsson (S) satt som KSO 2001-2010. Peter Schilling (S) är KSO i dag.
Helene Hellmark Knutsson (S) är den första, och hittills enda, kvinna som suttit som kommunstyrelseordförande, KSO, i Sundbyberg stad. När hon tillträdde 2001 var hon dessutom yngst någonsin på posten.
Och att det inte finns fler kvinnor i den politiska toppen är ett problem menar hon.

Efter höstens val är 11 kommunstyrelseordförande i länets 26 kommuner kvinnor.

Aldrig tidigare har det suttit så många kvinnor samtidigt på den posten under samma mandatperiod, visar en sammanställning som Mitt i gjort.

I sex av de 19 Moderat-ledda kommunerna i landet sitter kvinnor i toppen. I länets fem Socialdemokratiskt ledda kommuner sitter kvinnor på topp-positionen i fyra. I den femte (S)-ledda kommunen, nämligen Sundbyberg, sitter Peter Schilling som KSO sedan höstens val.

Sedan 1971 fram till idag har bara en kvinna innehaft kommunstyrelseposten i Sundbyberg, nämligen Helene Hellmark Knutsson (2001-2010).

– Jag var inte bara den första kvinnan utan även den yngsta kommunstyrelseordföranden någonsin i kommunen, berättar hon.

Moderniserade posten

När hon satte sig i KSO-stolen fanns förväntningar på att ledarskapet skulle bli något annat än vad det varit under alla de äldre män som suttit på posten tidigare. Men det fanns även en oro över att det skulle bli annorlunda än det man var van vid, berättar Helene Hellmark Knutsson.

I dag kan det ses som självklart att det går att kombinera ett jobb på den här höga nivån med småbarn, men så var det inte då

Helene Hellmark Knutsson

– Min son var bara ett år då, och det var viktigt för mig att kunna hämta och lämna på dagis. Det innebar att jag inte kunde sitta i kommunhuset hela tiden och att arbetsuppdelningen mellan mig och stadsdirektören blev striktare. Det var stor skillnad mot tidigare då de äldre männen hade fruar som tog hand om barnen så att de kunde finnas tillgängliga från tidig morgon till sen kväll, säger hon.

Helene Hellmark Knutsson var fram till 21 januari 2019, minister för högre utbildning och forskning. Arkivbild.

Efter Helene Hellmark Knutsson har flera yngre män suttit som kommunstyrelseordförande och roll har moderniserats.

– I dag kan det ses som självklart att det går att kombinera ett jobb på den här höga nivån med småbarn, men så var det inte då.

Vände trenden

Även Sundbyberg såg helt annorlunda ut då, än i dag. Byggtakten var låg, befolkningen minskade och här bodde mest singlar. Kommunen fick kämpa hårt för att behålla barnfamiljerna.

Jag var tvungen att vara ganska tuff mot tjänstemän och politiker

Helene Hellmark Knutsson

–  Vi hade stora utmaningar och jag var tvungen att vara ganska tuff mot tjänstemän och politiker för att försöka få ordning i ekonomin och få Sundbyberg att växa och få i gång byggandet, berättar Helene Hellmark Knutsson.

 

Fakta

De har suttit som KSO i Sundbyberg

Åke Ericsson (S): 1971-1974

Hans Mattsson (S): 1974-1976

John Olof Rosander (S): 1977-1991

Ove Holmberg (S): 1992

Göran Swensson (FP): 1993

Ove Holmberg (S): 1993-2001

Helen Hellmark Knutsson (S): 2001-2006

Bo Genfors (M): 2006-2007

Helen Hellmark Knutsson (S): 2007-2010

Jonas Nygren (S): 2010- 2015

Mikael T Eriksson (M): 2015-2018

Peter Schilling (S): 2019 –

Sundbyberg stad bildades 1927 och termen kommunstyrelseordförande har använts sedan 1971.

Källa: Sundbyberg stad

Finns det olika förväntningar på män respektive kvinnor i den politiska toppen?

– Jag tror att förväntningarna på kvinnor är att de ska vara mer mjuka i sitt ledarskap. Kvinnor blir även hårdare åtgångna i kriser än män. I en kris förväntas en man vara hård och peka med hela handen, medan en kvinna förväntas vara mer inkluderande.

2005 togs det efterlängtade första spadtaget för stora Ursvik och snart började fler och fler barnfamiljer flytta in.

– I dag är läget nästan det omvända, folk tycker att det byggs för mycket. Från att ha varit den singeltätaste staden blev vi den bebistätaste – det var en stor omställning.

Helene Hellmark Knutsson och Peter schilling (S) vid Ursviks IP

I dag sitter Peter Schilling (S) som kommunstyrelseordförande i Sundbyberg. Helene Hellmark Knutsson (S) är den enda kvinna som suttit på posten. Foto: Maria Lilja.

Få kvinnor i toppen

Är det ett problem att det inte suttit fler kvinnor på din post?

– Ja det tycker jag. Det är även få kvinnliga gruppledare för partierna i kommunen, så har det sett ut under lång tid. Många har en bild av Sundbyberg som en modern och attraktiv kommun där unga människor vill bo, då känns det lite gammaldags att det inte är fler kvinnor som kommit fram på de högsta positionera.

Det är som att vara både statsminister och finansminster i ett

Helene Hellmark Knutsson

Kan du sakna jobbet som komunstyerelseordförande?

– Jag har varit både landstingsråd och nu riksdagsledamot, men så mycket inflytande som man har som kommunstyrelseordförande har man inte på någon annan post, det kan jag sakna. Det är som att vara både statsminister och finansminster i ett. Det var oerhört lärorika men slitiga år, men jag längtar inte tillbaka.