Min lokala hjälte

Benjamin Dousa vald till ny Muf-ordförande

Benjamin Dousa, ny ordförande för Moderata Ungdomsförbundet.
Benjamin Dousa, ny ordförande för Moderata Ungdomsförbundet.
23-årige Benjamin Dousa (M), vice ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, blev i lördags vald till ny ordförande för Moderata Ungdomsförbundet.
Han vill nu driva Muf ytterligare ett kliv till höger.

Benjamin Dousa valdes i lördags till förbundsordförande för Moderata Ungdomsförbundet. Han vann med 66 röster mot 33 för Rasmus Törnblom, som får gå efter två år på posten.

– Många frågar hur det kändes och om hur glad jag blev. Jag tyckte mest det var skönt att klumpen i magen och oron inför valet försvann, säger Benjamin Dousa, trots sina snart 24 år redan har gjort en politisk karriär.

När Benjamin Dousa var 22 blev han den yngste politikern i Stockholms stad, som nybliven vice ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd och riksordförande för Moderata Studenter.

Han är uppvuxen i Husby och Kista och bor fortfarande kvar hemma i Kista. Hans mamma är Sonja Dousa, som är föreståndare på Akalla by som drivs av Kista SC, och som är en känd eldsjäl i området för sitt engagemang för Järvas barn och unga.

– Jag är uppvuxen i en familj som är väldigt engagerade, men jag är den första som engagerat mig politiskt, säger han.

Förra året gick han ut Handelshögskolan, där han har en examen i Business and Economics.

Som Muf-ordförande vill han driva ungdomsförbundet mer åt höger, och har i en motion till förbundsstämman lagt fram en motion om att Muf ska verka för att asylsökande ska ”bekosta sina egna offentliga migrations- och integrationskostnader med lån”.

Bland annat vill han att SFI för nyanlända inte längre ska vara gratis, utan att de nyanlända ska ta lån för att bekosta studierna.

En del kritiska röster menar att Muf:s hårdare linje närmar sig SD:s politik, men Benjamin Dousa hävdar att det inte är så.

– Tvärtom, vi vill vara mer offensiva i migrations- och integrationsfrågor för att Sverige ska fortsätta kunna vara ett öppet land, säger han.

Mitt i har tidigare berättat om hans mamma Sonja Dousa, som under flyktingströmmen 2015 öppnade upp Akalla by som ett transitboende, och bjöd in en flyktingkvinna med sina två barn till att bo hemma hos familjen Dousa.

– Den stora skillnaden mellan Muf och Sd är att vi vill att Sverige ska kunna fortsätta kunna vara öppet, men för att det ska kunna vara det måste vi dra ner kraftigt på kostnaderna  för migrationen, säger han.

Benjamin Dousa hoppas att han kan vara en förebild för andra från Järva.

– Jag vill visa att det går att göra en klassresa. Jag har vuxit upp med en ensamstående mamma här i Husby och Kista och nu har jag gått på Handelshögskolan och just blivit vald som ordförande i Muf.

Att vara ordförande för Muf är ett heltidsjobb och Benjamin Dousa för just nu en diskussion om vilka poster han ska lämna och vilka han ska ha kvar.

Han kan i nuläget inte säga om posten som vice ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd är en av dem.