Damerna skeptiska till kommunalrådens löften

PRO:s Gudrun Carlsson gav Tuva Lund kritik efter att vallöftena presenterats.
PRO:s Gudrun Carlsson gav Tuva Lund kritik efter att vallöftena presenterats.
Det låter bra.
Men politikernas löften kommer inte att fungera i praktiken.
Pensionärerna Gudrun och Kari menar att Botkyrkas äldre kommer att behöva flytta från hemorten även i framtiden.

På tisdagen presenterade kommunalråden Ebba Östlin (S) och Tuva Lund (S) nio punkter som ska göra äldreomsorgoen i Botkyrka bättre. Ett av löftena gällde att äldre som blir beviljade plats på vård- och omsorgsboende ska få rätten att välja äldreboende och ort.

Pensionärer var kritiska

De nio punkterna presenterades på ett möte med PRO-representanter. I publiken fanns bland andra Gudrun Carlsson som också sitter i PRO Tumbas styrelse.

Det låter tjusigt

Gudrun Carlsson är kritisk

– Det låter tjusigt. Men de bästa äldreboendena kommer att bli fulla och sedan får du i alla fall bo på ett annat boende, sade Gudrun Carlsson till Lokaltidningen Mitt i.

Detsamma tänkte hon och styrelsekollegan Kari Strömgren om möjligheten för pensionärer med hemtjänst eller på äldreboende att välja kontaktperson.

”Bli fullbokade”

– De bra kommer att bli fullbokade precis som med husdoktorerna, sade Kari Strömgren.

Efter presentationen kom kommunalrådet Tuva Lund och satte sig vid bordet där Gudrun, Kari och Ove Persson talade med Lokaltidningen Mitt i. Enligt Tuva Lund kommer bygget av nya äldreboenden göra att kommunen får en överkapacitet när det gäller platser. På så sätt ska det gå att förverkliga löftet .

Kritiska men muntra pensionärer. Gudrun Carlsson, Ove Persson och Kari Strömgren.

– När de nya boendena är klara så kommer vi inte att ha  kommer vi inte att ha full beläggning på boendena, sade Tuva Lund.

Ny rättighet för 75-åringar

En annan punkt som väckte intresse var löftet till alla över 75 år att ha rätt till 6 timmars service utan att få behovet biståndsbedömt av kommunens handläggare. Flera trodde att servicen skulle bli gratis. Så blir dock inte fallet.

– Man betalar en hemtjänst avgift på det här, precis som med annan hemtjänst, förklarade Tuva Lund efter presentationen.