Vill öka folklivet kring Fridhemsplan

Rasmus Jonlund, politiker
Nytt torg, loppis och bättre folkliv är vad Rasmus Jonlund vill se kring Fridhemsplan.
Den 17 december väljs Liberalernas Rasmus Jonlund till ordförande för Kungsholmens stadsdelsnämnd.
Trygghet och trivsam stadsmiljö är två hjärtefrågor han vill driva under mandatperioden.

Rasmus Jonlund väljer Fridhemsplan när vi träffas för att diskutera vilka frågor som är de viktigaste på Kungsholmen för de kommande fyra åren. Trivsammare stadsmiljö är avgörande för att öka tryggheten i stadsdelen, menar han.

– Bra belysning, att klotter saneras och att parkbänkarna är hela och rena är viktigt. Jag tycker man kommit en bra bit på vägen här vid Fridhemsplan, men det finns mer att göra.

Liberalerna har drivit frågan om ett torg upp mot Kronobergsparken, en fråga som dock ligger hos trafiknämnden.

– Det är en långsiktig utvecklingsfråga och något man naturligtvis måste utreda ordentligt. Men det vore positivt att utveckla torgkänslan runt hela Fridhemsplan, med torghandel eller antikmarknad till exempel.

Rasmus Jonlund, politiker

Rasmus Jonlund. Foto: Pekka Päkkö

Kungsholmsbo sedan 2005

Rasmus Jonlund växte upp i Västergötland och blev tidigt politiskt engagerad i partiet som då hette Folkpartiet.

– Jag växte upp i en småföretagarfamilj i en gråsosse-släkt. Jag såg att det var mycket krångel för småföretagare och inte alltid lön för mödan. Men det fanns också en frihetstanke, att det är viktigt att jag får vara den jag är.

Innan han tillträder som ordförande hinner han fylla 38 år. Han har varit bosatt på Kungsholmen sedan 2005 och bor i dag på Igeldammsgatan.

Han tror att både stadsutvecklingen i Stadshagen och att landstinget beslutat om ett nytt sprututbyte på Södermalm kan göra delen av Kungsholmen tryggare och trivsammare.

– Sprututbytet har varit jättebra och haft god effekt, men med åren har belastningen på Kungsholmen blivit för hög. Samtidigt hänger sprututbytet också ihop med att vi har ett sjukhusområde på Kungsholmen som vi ska vara väldigt glada över, säger han.

På vilket sätt kommer Kungsholmsborna märka att det blivit maktskifte?

– I förskolan märks det genom att vi slopar 40 timmar för barn till föräldralediga vilket förskolepersonalen tycker är bra och som kommer ge möjlighet till bättre verksamhet. Inom äldreomsorgen kommer vi arbeta för att fler ska få plats på boenden och våra trygghetssatsningar kommer också att märkas.

Du är presschef för Liberalerna i landstinget i dag, är regeringsfrågan samtalsämnet i lunchrummet nu?

– Klart det är ett samtalsämne. Liberalerna är i korselden men vi är inte så splittrade som en del påstår. Att säga att valet mellan S och SD är som att välja mellan pest och kolera är märkligt. Socialdemokraterna är ett parti som tror på människors lika värde och vi har gjort många bra saker tillsammans tidigare, inte minst att införa demokratin för hundra år sedan.