”Fritidsgårdens affisch osar strippklubb”

Affischen för tjejkväll på Nav1.
Affischen för tjejkväll på Nav1.
Joanna, Masoura, Moderaterna.
Joanna, Masoura, Moderaterna.
messingen väsby nya gymnasium
Nav1 ligger i Messingen.
En rosa affisch med kort kjol, stilettklackar och läppstift ska locka tjejer till ungdomsgården Nav1. Det får moderaterna att se rött.
– Det osar sex. Det ser ut som en strippklubb, säger Joanna Masoura (M).

Fritidsgården Nav1 i Upplands Väsby har hamnat i blåsväder efter en affisch om tjejkvällar. Flera personer har kritiserat affischen för att vara sexistisk i sociala media och efterkritiken tas den ned, läs mer här.

– Jag ville vråla rakt ut när jag såg den. Jag blir så trött på den ständiga sexualiseringen av unga tjejer som pågår. Affischen osar sex, det ser ut som att de marknadsför en strippklubb, säger Joanna Masoura (M).

 

På affischen syns en kvinna i utsläppt hår med kort kjol ta en selfie framför två klackskor och ett rosa läppstift.

– Unga män dominerar på fritidsgården och när tjejerna får ta plats är det de här signalerna som skickas ut. Det är tråkigt, killarna får spela fotboll medan tjejerna ska vara sexiga objekt.  Efter hela me too-hösten med historier om tjatsex och unga tjejer som inte mår bra känns det fruktansvärt tråkigt att en verksamhet som drivs av kommunala medel skickar ut de här signalerna.

Faktumet att affischerna sitter i Messingen som utöver Nav1 även inhyser Väsby nya gymnasium och ett bibliotek får Joanna att reagera starkt.

– Dit kommer sexåriga flickor för att låna böcker om Pippi Långstrump. Om det här normerna som skickas ut kommer tjejer att anpassa sig. Verksamheter i kommunal regi ska vara en safe space. Vi i Moderaterna är arga och besvikna på ansvariga politiker, att de inte har bättre koll.

Mitt i söker ansvarig för Fritidsgården för en kommentar.