Fridolin lyfte fram Mitt i:s Järvahjältar

Gustav Fridolin (MP), Järvahjältarna Naima Mohamed och Waffa Mahmoud.
Gustav Fridolin (MP), Järvahjältarna Naima Mohamed och Waffa Mahmoud.
Gustav Fridolin (MP) talade under onsdagen på Järvaveckan.
Under talet hämtade han goda exempel från Mitt i:s Järvahjältar.

Gustav Fridolin (MP) var den enda partiledaren som kom Järvaveckans första år 2016. Andra året kom alla partiledare. Det gjorde de även i år och nu har också publiken blivit större.

Under onsdagen var det Miljöpartiets dag på Järvaveckan.

Gustav Fridolins (MP) tal präglades av klimat och utbildning.

– Miljöpartiet är det enda alternativet för den som vill se ett parti med en politik som varken bränner ut människor eller planeten, sade han.

Han talade också om avstånd och solidaritet och feministisk utrikespolitik. Och använde sig av somaliska, arabiska och engelska under delar av talet.

Mitt i:s Järvahjältar lyftes under talet

Fridolin hämtade även goda exempel från Mitt i:s Järvahjältar och citerade Naima Mohamed, 17, från Rinkeby som tillsammans med  Waffa Mahmoud, 16, från Husby arrangerade en kväll med panelsamtal och poesi med temat ”Somaila – Varför torkan?”

– Som Naima sa till Mitt i ”Vi vill äga det vi skapat och sluta vara så blyga”, sade Gusta Fridolin (MP), i samband med att han uppmanade åhörarna till tre motståndshandlingar: Läs, Ta dig tid och Gör.

Han nämnde även Järvahjälten Sixto Soto, som startade ett fotbollslag för ensamkommande, som ett gott exempel på att man faktiskt själv kan göra något.

Under kvällens tal lanserar han nyheten – att Miljöpartiet vill införa hårdare straff mot för dem som rekryterar unga in i kriminalitet.

Inga områden ska finnas där man känner att här behöver man flytta för att lyckas

Gustav Fridolin (MP)

– Gängen måste brytas. Vapnen och knarket måste bort. Vi vill ha fler områdespoliser med bra relation till sitt område. Vi vill stärka straffen för den som rekryterar unga in i kriminalitet, säger han och fortsatte:

– Inga områden ska finnas där man känner att här behöver man flytta för att lyckas. Inte i bruksorten, inte i förorten.

Förslag till ny läroplan

På en presskonferens tidigare under dagen presenterade han några nyheter från regeringens förslag till ny läroplan för förskolan.

Alla förskolor ska ha högläsning och samtal om texter och alla barn på förskolor ska få vara ute i naturen, sade han på presskonferensen.