Kärnverksamheter, ekonomi i balans och låg skatt prio i budgeten

Turebergshuset Kommunalhus Sollentuna
M, L, C och KD – den styrande majoriteten i kommunhuset – presenterade sitt gemensamma budgetförslag i dag.
I dag har den styrande majoriteten i Sollentuna (M, L, C och KD) presenterat sitt gemensamma budgetförslag för 2020, med plan för 2021 och 2022. Det präglas, med majoritetens egna ord, av ”ett ekonomiskt ansvarstagande med en budget i balans, oförändrat låg skattesats och där fokus ligger på kärnverksamheterna skola, vård och omsorg”.

– Alliansen i Sollentuna presenterar en ansvarsfull budget med fokus på skola och trygghet. Vi värnar kvaliteten i de kommunala kärnverksamheterna och bibehåller en oförändrad låg kommunalskatt. Vi tillför resurser till nattvandring för att öka tryggheten i miljöer där många ungdomar samlas, säger Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande.

Alla nämnder får en generell uppräkning av budgetramen på två procent, samtidigt som det finns ”ett fortsatt fokus på effektiviseringar för att varje skattekrona ska göra största möjliga nytta”.

Ny fullstor idrottshall i Viby

Bland satsningarna finns en ny fullstor idrottshall i Viby.

– Den kommer att betyda mycket för det lokala samhället och samarbetet mellan skolan och föreningslivet. Jag är också glad för att vi kan förstärka kulturskolan, säger kommunalrådet Magnus Ramstrand (KD).

Budgetdebatt den 13 juni

Majoritetens budgetförslag presenterades på kommunstyrelsens arbetsutskott i dag, måndag. Joakim Jonsson, Socialdemokraternas gruppledare i Sollentuna, har inte oväntat en annan syn på majoritetens förslag.

– Vi socialdemokrater är upprörda över att majoriteten tar bort satsningen inom skolan och sparar 10 miljoner kronor på detta. Vi ser också att flera partier i majoriteten inte lever upp till sina vallöften utan fortsätter att spara inom äldreomsorgen. En rik kommun som Sollentuna som förra året gick med 117 miljoner kronor i överskott borde ha råd att satsa på skolan och på en bra omsorg för våra äldre, säger han.

Oppositionen har nu till den 2 juni på sig att presentera sina egna budgetförslag, och den 13 juni blir det budgetdebatt i kommunfullmäktige.