Miljöpartiet förlorar sin gruppledare

Porträttfoto på Thomas Bengtsson
Thomas Bengtsson.
Thomas Bengtsson har varit gruppledare för Miljöpartiet i sex år. Nu har han bestämt sig för att lämna alla sina politiska uppdrag på Lidingö. "Jag tror att det är många som kan ta över de roller som jag har haft".

Hösten 2010 blev Thomas Bengtsson vald till fullmäktige, kommunstyrelsen och gruppledare för Miljöpartiet på Lidingö. Så här halvvägs in i en mandatperiod säger han är rätt tid att lämna kommunpolitiken och i stället fokusera på landstingsuppdragen.

– Nu får jag kliva in som en av Miljöpartiets två ledamöter i hälso- och sjukvårdsnämnden, så jag kommer att få lite större ansvar där. Jag har redan tidigare känt att det ibland blir lite splittrat att klara av gruppledarskapet på Lidingö ihop med landstinget. Det känns också som en bra tidpunkt för en nystart för de andra miljöpartisterna lokalt på Lidingö.

Kommer du att minnas något extra från dina år i Lidingöpolitiken?

– Många gånger har jag märkt att vi har kunnat samarbeta mellan olika partier när det har funnits anledning. I många konkreta utmaningar blir det inte så partipolitiskt utan man vill från flera håll hitta en balanserad, ansvarsfull lösning. Där tycker jag att vi har haft ett schysst och ofta konstruktivt samtalsklimat, också med moderater, som oftast har haft den ledande hatten.

Vet du vem som kommer att ta över gruppledarrollen efter dig?

– Nej, men några har varit så starkt engagerade att de gissningsvis är starkare kandidater än någon helt okänd. Det skulle väl vara någon som redan sitter i kommunfullmäktige som ordinarie eller ersättare, eller möjligen en ung kvinna som heter Sofia Hallström. Hon flyttade till Lidingö från Stockholm och har snabbt fått uppdrag i både miljö- och stadsbyggnadsnämnden och tekniska nämnden.

FLER NYHETER FRÅN LIDINGÖ:

Efter kritiken: Planerar fler p-platser på Näset

Syskonförtur får mindre betydelse

Lidingöbo ny tränare för svenska mästarna