Ministrarna som föredrar söderort

Ann Linde, Per Bolund, Åsa Lindhagen och Anders Ygeman – ministrar som bor i söderort
Ann Linde, Per Bolund, Åsa Lindhagen och Anders Ygeman, söderortsbor.
Vad har Anders Ygeman, Ann Linde, Åsa Lindhagen och Per Bolund gemensamt, förutom att sitter med i den nya regeringen?
Jo, de bor i söderort, kanske Sveriges ministertätaste område.

Fyra av 23 ministrar styr kosan mot söderort när arbetsdagen är slut. Nästan var femte minister bor alltså här, de flesta längs den gröna linjen.

Anders Ygeman

Anders Ygeman.  Foto: Mitt i

Anders Ygeman (S) bor i Årsta. Han gör comeback i regeringen, som energi- och digitaliseringsminister i det nyinrättade infrastrukturdepartementet. Hans erfarenhet av politisk arbete på riksnivå är lång – redan 1996 tog han plats i riksdagen.  2014–2017 var han inrikesminister men fick avgå till följd av it-skandalen på Transportstyrelsen. Nu är han alltså tillbaka som minister.

åsa lindhagen

Åsa Lindhagen. Foto: Miljöpartiet

Debutanten i söderortsgänget är Åsa Lindhagen (MP), som bor i Dalen. För stockholmarna är hon känd efter fyra år som socialborgarråd i huvudstaden. Nu gör hon regeringsdebut som jämställdhetsminister och har också ministeransvar för arbetet mot diskriminering och segregation.

Ann Linde. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

En veteran är däremot Ann Linde (S), som bor i Enskede.  Hon är ny utrikeshandelsminister, och får också ministeransvar för nordiska frågor. Under den tidigare mandatperioden var hon EU- och handelsminister. Hon tog plats i regeringskansliet redan på 1990-talet, och har haft en rad tjänster där.

Per Bolund, biträdande finans- samt bostadsminister

Per Bolund. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Per Bolund (MP) bor i Älvsjö. Han får dubbelt upp, som finansmarknads- och bostadsminister samt biträdande finansminister. Som bostadsminister är han ny. Av de andra uppdragen har han däremot färsk erfarenhet: 2014–2018 var han både biträdande finansminister samt finansmarknads- och konsumentminister.

Faktum är att han också varit bostadsminister tidigare: När partikollegan Mehmet Kaplan tvingades avgå våren 2016 hoppade Per Bolund in under en kort period, innan Peter Eriksson fick posten.