Nacka röstade nej till tiggeriförbud

Förslaget att förbjuda tiggeri i Nacka avslog med 37 röster mot 24
Förslaget att förbjuda tiggeri i Nacka avslog med 37 röster mot 24
En majoritet i kommunfullmäktige i Nacka röstade förra veckan nej till ett lokalt tiggeriförbud.
Moderaterna hade föreslagit ett tiggeriförbud på elva utpekade platser i kommunen.

Moderaterna i Nacka har föreslagit att tiggeri ska förbjudas på elva olika platser i Nacka, främst i olika centrumområden.

När fullmäktige behandlade förslaget förra veckan blev det dock tummen ned.

Försvarade förslaget

Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande försvarade vid fullmäktigemötet ett tiggeriförbud, och för M:s fullmäktigegrupp reserverade han sig mot att förslaget inte godkändes:

– Ett tiggeriförbud markerar att samhället inte godtar tiggeri som försörjning i Sverige och det skulle bidra till att stoppa det utnyttjande av utsatta människor som tiggeriet faktiskt innebär, sade Mats Gerdau.

Sverigedemokraterna, som ställt sig bakom förslaget, reserverade sig också de mot avslaget:

– Det finns inga skäl att tillåta detta fenomen, som också medverkar till att tiggare aldrig kan förbättra sin levnadssituation, sade Esa Pekka Örmä (SD).

Majoritet emot

En majoritet – C, L KD, S, V, MP och NL – röstade ned förslaget.

Khashayar Farmanbar (S), oppositionsråd, citerade filosofen Friedrich Nietzsche, som enligt Farmanbar ska ha skrivit att stirrar man in i avgrunden för länge,  stirrar avgrunden tillbaka in i dig:

– Vi tror inte att den utsatthet och den avgrund som vi ser idag får sitt svar i en lösning från avgrunden. För det är inte rimligt att förbjuda enskilda människor att kunna be om hjälp.

Gunilla Grudevall–Steen (L), lät för L:s fullmäktigegrupp anteckna att tiggeri inte är lösning på fattigdom men att lösningen inte heller ligger i att förbjuda tiggeri.

Hans Peters (C):

– Risken är i stället att om detta skulle förbjudas i Nacka skulle de berörda personerna flytta vidare till andra platser i andra kommuner.