Politiker uppmanar Aldebe att lämna uppdragen

Arion Chryssafis (M) och Magnus Persson (C) uppmanar Aldebe att lämna sina uppdrag.
Arion Chryssafis (M) och Magnus Persson (C) uppmanar Aldebe att lämna sina uppdrag.
Båda de Centerpartistiska politikerna Ebtisam Aldebe och Hasan Fransson utesluts nu ur Centerpartiet. Hasan Fransson meddelade under måndagen att han självmant lämnar alla sina politiska uppdrag.
Nu uppmanar Magnus Persson (C) och Arion Chryssafis (M), Ebtisam Aldebe att göra det samma.

Båda de Centerpartistiska politikerna Ebtisam Aldebe, verksam i Solna kommun, och Hasan Fransson, verksam i Sundbybergs kommun utesluts nu ur Centerpartiet. Hasan Fransson lämnade även på eget initiativ alla sina politiska uppdrag under måndagen.

Nu uppmanar Magnus Persson (C), gruppledare och kommunalråd i Solna, Ebtisam Aldebe att göra det samma.

Aldebe sitter i dag som ledamot i Socialnämnden.

– De värderingar som framkommit i domskälen är inte förenliga med Centerpartiets värderingar. Jag uppmanade igår kväll Aldebe att lämna sitt nämndemannauppdrag, och i dag har jag försökt nå henne för att be henne lämna sina övriga förtroendeuppdrag, men inte fått respons på den kontakten, säger Magnus Persson.

Förtroendeuppdragen är personliga och Aldebe skulle kunna sitta kvar som politisk vilde fram till valet i höst då alla nämndplatser utses på nytt. Magnus Persson hoppas dock att Aldebe lämna stolen tidigare än så.

– Det är ovanligt att en person som förlorat partiets förtroende fortsätter att verka i sitt uppdrag och det förutsätts också i partiets kandidatförsäkran att man lämnar sitt uppdrag om det skulle ske, säger han.

Även Arion Chryssafis (M), kommunalråd och Socialnämndens ordförande menar att Aldebe bör lämna sin stol i socialnämnden om hon inte kan stå bakom nämndens grundläggande värderingar.

”I sin roll som ledamot i socialnämnden har hon aldrig gett uttryck för den typen av värderingar som hon gjorde i tingsrättens domskäl. Jag blev chockad och förfärad”, skriver han till Mitt i Solna.

Han förtydligar också att Aldebe inte sitter i individutskottet som tar beslut i individärenden.

Mitt i har sökt Ebtisam Aldebe för en kommentar.