Rörliga unga bakom avhopp från kommunen

Flytt över kommungränsen ligger bakom avhoppen. Arkivbild.
Flytt över kommungränsen ligger bakom avhoppen. Arkivbild.
Det är flest moderater som valt att lämna kommunfullmäktige sen valet 2014. Anledningen är att många unga förtroendevalda har en rörlig livssituation och ibland flyttar över kommungränsen, enligt Moderaternas gruppledare Cecilia Löfgren.

Sen valet 2014 har rekordmånga ledamöter lämnat sina post i kommunfullmäktige. Totalt har 16 ledamöter lämnat sitt uppdrag jämfört med 11 och 15 ledamöter de två senaste mandatperioderna.

Medan flest Sverigedemkrater lämnat uppdragen i hela Sverige och flest Vänsterpartister slutat i Stockholms län är det Moderaterna som toppar listan i Järfälla.

Men det handlar inte om ledamöter som slutar i protest.

– Det är helt enkelt personer som har flyttat från Järfälla och då får man inte ha kvar uppdraget, säger Cecilia Löfgren, gruppledare för Moderaterna i Järfälla.

En förklaring till att det är många Moderater som lämnar kommunen är att partiet länge haft många unga förtroendevalda enligt Cecilia Löfgren.

– Det är mycket som händer i 20-årsåldern. Man kanske flyttar hemifrån, byter jobb eller blir kär och flyttar. Då gäller det att partiet inte blir irriterade utan istället ger unga förmågor förutsättningar för att engagera sig när man väl finns där.

Är rörliga förtroendevalda ett problem för den lokala politiken?

– Nej det tycker jag inte. Alternativet hade varit att de inte hade tagit uppdrag hos oss och då hade vi haft färre erfarenheter. Men det är tråkigt för oss när bra personer flyttar från kommunen, säger Cecilia Löfgren.

Fakta

Antal avhopp från kommunfullmäktige

Avhopp från kommunfullmäktige sen 2014 per parti.

Moderaterna: 5

Miljöpartiet: 4

Centerpartiet: 3

Socialdemokraterna: 2

Kristdemokraterna: 1

Sverigedemokraterna: 1