Järvakvinnor om den moderna kvinnokampen

I veckan, den 8 mars, är det internationella kvinnodagen.
I veckan, den 8 mars, är det internationella kvinnodagen.
Den 8 mars är det internationella kvinnodagen. Mitt i har pratat med två starka kvinnor i Järva om hur de tycker att man ska lyfta kvinnor och hur de ser på utmaningar som den moderna kvinnokampen står inför.

Nattalie Ström Bunpuckdee

Bor: Tensta. Ålder: 25. Yrke: försäljare/ samordnare i ABF och uppsökare i Jobbtorget. Gör: Poet – tidigare deltagit i Ortens bästa poet.

Vad är viktigt för den moderna kvinnokampen, hur ska man arbeta framåt?

– Mycket av dagens feminism är formad efter den vita medelklassen. Feminism ska vara för alla kvinnor oavsett religion, etnicitet eller sexuell läggning. Många vet heller inte vad feminism står för. Det betyder inte att kvinnor ska ta över eller att vi är mer värda. Det handlar om att vi vill ha jämlikhet och det gynnar alla. Feminism är inte bara för kvinnor. Man måste prata mer om begreppet i skolorna i tidig ålder.Vi ska heller inte behöva kämpa dag ut och dag in för att ta plats – vi ska få plats. Och det är i skolan man måste börja.

”Mycket av dagens feminism är formad efter den vita medelklassen”

Hur ser offentliga rummen i Järva utom fem år?

– Då finns det platser som bara är till för kvinnor. Inte bara rum som är begränsade till kvinnor några dagar i veckan. Jag hoppas också på mer feministisk stadsplanering.

Esme Güler

Bor: Husby. Ålder: 50. Yrke: Föreståndare på Eggeby gård, socialdemokratisk politiker.

Vad är viktigt för den moderna kvinnokampen, hur ska man arbeta framåt?

– Systerskapet. Vi måste bli bättre på det och få ett mer inkluderande synsätt. Vi måste gå samman över gränserna, oavsett ursprung, klädsel eller religion. Bara genom att gå samman kan vi bli starkare och ta oss ur förtrycket som råder i det här machosamhället.

”Vi måste gå samman över gränserna, oavsett ursprung, klädsel eller religion”

 

Hur ser offentliga rummen i Järva utom fem år?

– Det har gått åt fel håll de senaste åren, men jag har hopp om att det har vänt om fem år. Den manliga dominansen i våra centrum har börjat debatteras. Tidigare vågade man inte prata om det men nu lyfter man problemet och jobbar med feministisk stadsplanering så jag hoppas att vi ser mer kvinnor i de offentliga rummen om fem år.  Vi kommer int att var helt i hamn, men det kommer att hänt något i alla fall.

Håll utkik efter fler starka kvinnoröster på kvinnodagen den 8 mars.