Sasanpour lämnar (MP) – kvar i fullmäktige

Siyamak Sajadian Sasanpour, berättar för Mitt i att han nu lämnar partiet med omedelbar verkan. Han kommer dock att sitta kvar i kommunfullmäktige som oberoende ledamot.

Mitti Sundbyberg kunde i dag berätta att Siyamak Sajadian Sasanpour tvingas lämna sin post i Sundbyberg stadshus AB. Nu lämnar han dessutom Miljöpartiet med omedelbar verkan, efter 24 år, varav 12 år som kommunalråd.

– Det är helt och hållet mitt eget beslut. En dag måste man lämna över till andra duktiga. Det är så klart ledsamt och jag trodde inte att jag skulle göra det på det här sättet, berättar han när Mitti träffar honom hemma i lägenheten i Sundbyberg.

Partistyrelsen beslutade även att utesluta Siyamak på ett möte i söndags kväll.

Han kommer dock att sitta kvar på sin plats i kommunfullmäktige framöver, som oberoende eller politisk vilde, som det ibland benämns, fram till höstens val.

Nu är det ett par veckor sedan han senast var på stadshuset. Då visade det sig att hans kort blivit spärrat och att han över en natt blivit klassad som en säkerhetsrisk. Någon förklaring till varför har han ännu inte fått.

– Inom politiken vet man att man aldrig har vänner utan bara fiender men det fanns ändå dem som jag litade på och jag skulle aldrig gå bakom ryggen på dem på grund av makt. Nu får vi se hur de som gjort det mot mig lyckas i framtiden, säger han kryptiskt.

Siyamak Sajadian Sasanpour (MP) har utretts intern på stadshuset för bland annat mobbning, och kränkande behandling. Nu får han lämna sin plats. Foto: Stefan Källstigen

Två utredningar

Bakgrunden är den internutrendning som gjorts på stadshuset där Sasanpour anklagas för hot och mobbning av anställda. Miljöpartiets distriksstyrelse gjorde också en egen internutredning där kritik framkom och bad Sasanpour att lämna sin post som gruppledare.

Själv menar Sasanpour att bägge utredningarna saknar grund och menar att ett politisk spel ligger bakom, där både Miljöpartiets distriktsstyresle och ledningen på stadshuset velat få bort honom.

De hade redan bestämt sig för att få bort mig. Jag är ingen ja-sägare, jag har principer och kan upplevas som jobbig.

– De hade redan bestämt sig för att få bort mig. Jag är ingen ja-sägare, jag har principer och kan upplevas som jobbig.

I stadshusets utredning framkom bland annat att Sasanpour ska ha skällt på anställda, hotat med att säga upp dem och kontrollerat hur långa raster de tog. Fyra personer vittnade om mobbning och hot och 10 vittnen hade intervjuats om Sasanpours beteende varav flera tog Siyamak i försvar.

Siyamak säger att han endast begärde in tre vittnen då han inte ville dra in tjänsteorganisationen och eftersom han var övertygad om att studien skulle visar på hans oskuld.

Själv menar Sasanpour att han kan vara envis, höja rösten och kräva resultat men att hans avdelning (näringslivskommittén) varit sammansvetsad och stod nära varandra.

Ville göra om gruppen

Efter att kommunen för fjärde året i rad rasade i näringslivsrankingen, den som Svenskt Näringsliv varje år gör, gick han dock till stadsledningen för att berätta att han ville göra en omorganisation på sin avdelning och säga upp chefen. Det var den 23 september i år och enligt honom var det första gången han pratade om att avskeda folk.

Efter det började anmälningarna trilla in menar han.

Så du menar att det var en hämnd?

– Jag vill inte använda ordet hämnd, men ja, jag gick till dem för att säga till dem att de behövde jobba hårdare och säga till chefen att han måste vara mer närvarande och annars kunde bli tvungen att lämna avdelningen. Dagen efter hade hela avdelningen möte med vice kommunchefen och så kom de här anklagelserna. Flera av dem har jag jobbat med i åtta år, varför har ingen sagt någonting under den här tiden?

Sasanpour lägger till att efter mötet kallade kommunchefen till sig alla gruppledare som fick läsa anklagelserna.

– Vad är det för sekretess? Jag välkomnade i alla fall en extern utredning och trodde aldrig att de skulle gå till så här.

Siyamak Sajadian Sasanpour. Foto: Stefan Källstigen

Kopplat in advokater

Sasanpour kommer att driva en juridisk process mot stadsledningen och har redan kontaktat advokater som tittat på ärendet.

Han hoppas också att Miljöpartiet i Sundbyberg kan repa sig och lyckas bra i nästa val.

Jag har inget förtroende för länspartiet nu, men jag lämnar inte medlemmarna här i Sundbyberg.

– Vi är tredje största parti och har under min tid aldrig tappat, utan alltid gått upp någon procent. Jag hoppas nu att våra medlemmar inte tappar hoppet och lusten.

Sasanpour säger att han varje dag får 20-30 samtal och sms från tjänstemän och medlemmar i partiet som saknar honom på stadshuset.

– Det värmer. Jag lämnar Miljöpartiet, jag har inget förtroende för länspartiet nu, men jag lämnar inte medlemmarna här i Sundbyberg.