M befarar Botkyrkaborna får betala för Sida-flytt

Ebba Östlin och Stina Lundgren
Ebba Östlin och Stina Lundgren är inte eniga i frågan om Sida.
Flytta gärna Sida, men inte till för högt pris.
Det säger Moderaternas kommunalråd Stina Lungren.
– Det handlar om 500 jobb och dessutom arbetstillfällen för andra organisationer och företag i närheten, kontrar en arg Ebba Östlin.

Stina Lundgren menar att det är dags att tänka om i frågan om Sidas flytt till Botkyrka. Hon menar att det är en flytt som riskerar att kosta skattekollektivet alltför mycket pengar.

Trots att Sida är statligt befarar Stina Lundgren att kostnaderna kan landa på Botkyrkaborna. Det får Ebba Östlin att reagera.

– Det är inte Botkyrka kommun som ska bygga, Ett alternativ vore att Botkyrkabyggen bygger men då ska de få in en hyra som täcker kostnaderna. Men det här skulle fortfarande inte kosta Botkyrkaborna pengar. Det är inte kommunen som ska betala hyran, säger Ebba Östlin.

Avtal löper på 6 år

Sida får dock som andra statliga myndigheter bara teckna hyresavtal på 6 år.

– Om det blir Botkyrkabyggen som bygger för Sida så är risken att kostnaderna till slut landar på Botkyrkaborna, menar Stina Lundgren.

”Prestige”

Även själva flytten och kostnaderna förknippade med den kommer att kosta Sveriges skattebetalare stora pengar slår Stina Lundgren fast i en debattartikel som hon skrivit tillsammans med riksdagsledamoten Magdalena Schröder (M) för tidningen Omvärlden. De menar att Botkyrkaflytten är ett ogenomtänkt prestigeprojekt.

Östlin arg

Debattartikeln har gjort Ebba Östlin förargad som menar att Stina Lundgren gör in grus i maskineriet för Botkyrkas utveckling. Hon ser etableringen som ett led i att bryta segregationen. Tanken är att Sida ska flytta till någon av orterna utmed röda linjen i Botkyrka.

– Sidas etablering skulle innebära en enorm injektion för Botkyrka. Det handlar om 500 jobb och dessutom arbetstillfällen för andra organisationer och företag i närheten. Att hon inte står bakom det är både förvånande och upprörande.

”Inga garantier”

Stina Lundgren har ett annat sätt att se på arbetstillfällena.

– Det är inte 500 Botkyrkabor som får jobb, det finns inga garantier i antal arbeten det skulle skapa. Det som händer är att man får mer personer i rörelse på en ort och det i sig ger ökad kraft till näringslivet, butiker och restauranger.

Stina Lundgren fortsätter:

– I grund och botten har jag inget emot att Sida flyttar till Botkyrka. Det vi är emot är kostnaderna.