Tält ska få Väsbyborna att spontanrösta

Förtidsröstning
Kommunen vill göra det lättare för Väsbyborna att förtidsrösta.
Upplands Väsby station.
Upplands Väsby station.
Valkontoret i Väsby ska satsa på att göra förtidsröstandet smidigare i år. Nya lokaler och mer personal ska minska köerna.

I tisdags klubbade valnämnden igen en rad satsningar för att öka valdeltagande i Väsby.

– I förra valet var det 79,2 procent av väljarna som faktiskt röstade. Nu har kommunfullmäktige gett oss i uppdrag att öka deltagandet till 83 procent, säger Filip Olma som är är chef för kommunkansliet.

Allt fler svenskar väljer röstar i förtid. Därför vill valnämnden i Väsby göra det så lätt som möjligt att spontanrösta vid stationen och centrum.

– Vi vill förbättra tillgängligheten och service. I vallokalen ska det finnas personal som kan hjälpa dem som inte vet hur man röstar eller känner sig osäkra.

Förslaget som valnämnden klubbade igenom innebär att kommunen ska hitta större lokaler än tidigare i Väsby centrum och att ett utställningstält ska resas utan pendeltågsterminalen vid busstorget. Men än har kommunen inte fått polistillstånd för tältet.

– Det är där det finns störst flöde med människor. Vi kommer att ha generösa öppettider för att det ska vara lätt att spontanrösta, kanske på väg till eller från pendeltåget.

– Vi har fått information som visar att förtidsröstandet blir vanligare i hela landet. Genom lokalerna i Centrum blir det en bra tillgänglighet även för de bilburna väljarna.

För att öka valdeltagandet kommer kommunen öven att gå ut med information på hemsida på de fem vanligaste språken på kommunen. Nya väljare kommer även få hem information om valet på posten.

– Vi kommer också använda kommunens kanaler i sociala media för att nå ut med informationen.