M-upproret i Stockholm: Kinberg Batra avgår

Saweståhl, Reichenberg och Kinberg Batra.
Saweståhl, Reichenberg och Kinberg Batra.
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra slutar. Detta efter kritik från det egna partiet – inte minst från Stockholms län.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra avgår. Det meddelade hon på en presskonferens på fredagsmorgonen.

Upproret mot Kinberg Batra började i Stockholm på onsdagen. Först ut att kritisera partiledaren var Solnas kommunsstyrelseordförande Pehr Granfalk tätt följd av Danderyds Olle Reichenberg.

Sedan fortsatte upproret bland stockholmsmoderaterna för att på torsdagen sprida sig till flera länsförbund ute i landet.

– Jag förstår hennes beslut. Det var ett viktigt och ett nödvändigt beslut med facit i hand efter den debatt som har varit, säger Olle Reichenberg till Mitt i på fredagen.

Men kommunstyrelsens ordförande i Tyresö är besviken. Han har tidigare veckan försvarat Anna Kinberg Batra.

– Den här diskussionen borde aldrig uppstått och de som dragit igång detta utan någon sorts plan tar en mycket stor risk med partiets framtid, säger Fredrik Saweståhl (M), kommunstyrelsens ordförande Tyresö.

Lokaltidnignen Mitt i har sökt moderatförbunden i Stockholm – län och stad – men ingen vill kommentera partiledarens besked.

Mitt i har även sökt finanslandstingsrådet Irene Svenonius, men även hon avböjer kommentar.

Så säger kommunalråden

Reaktionerna och åsikterna var delade efter beslutet.

– Det känns som jag precis skev på Facebook: Det är en lika grå dag som vädret ute. Personligen är jag ledsen över att Anna avgår. Hon är en fantastisk person och en kompetent politiker. Men när så många förbund resonerat som de gjort finns inget annat val, Anna Rheyneclaudes Kihlman på Lidingö.

– Det är mycket tråkigt. Inför fortsättningen förväntar jag mig att partiets interna diskussioner hålls interna så att vi nu kan sluta leden och gå vidare på ett moderat sätt, säger Lennart Kalderén i Salem.

– Jag tycker det här är ett delat ansvar. All vi Moderater måste fundera på våra dåliga opinionssiffror och låga väljarstöd vi har nu. Men ytterst är det partiledaren som har ansvaret och det ansvaret har Anna tagit idag med sitt besked, säger Parisa Liljestrand i Vallentuna.

Fakta

Fler lokala reaktioner på AKB:s beslut

Flankör om AKB:s avgång: ”Oerhört tråkigt”

Haninges oppositionsråd: ”Enda rätta av AKB”

Gerdau beklagar Kinberg Batras avgång

Weinmar (m): Rätt väg att gå

Dronjak om AKB:s avgång: ”känner en lättnad”

Järfälla-M om AKB:s avgång: ”Tuffa dygn”