Väljare kunde personrösta på avliden profil

valsedlar, kyrkovalet
Avliden kyrkopolitiker stod med på valsedeln för Hembygdens kyrka.
Trots att kyrkopolitikern Åke T Carlestam hann lämna jordelivet innan valdagen, fick hans namn stå kvar på valsedlarna.
– Vi var medvetna om det, men valsedlarna var redan tryckta när Åke lämnade oss, säger Carl-Axel Olsson, från Hembygdens kyrka.

De som valde att lägga sina röster på Hembygdens kyrka i Vallentuna kunde på valsedeln kryssa i rutan för den numera avlidna kyrkopolitikern Åke T Carlestam. Detta trots att han gick bort lite mer än en månad innan kyrkovalet, 89 år gammal.

När dödsbeskedet kom hade Hembygdens kyrka redan tryckt upp sina valsedlar.

– Jag kontaktade stiften för att få det klarlagt om vi var tvungna att trycka om valsedlarna när vi har en person på listan som inte är i livet. Men deras svar var att vi inte behövde det och att vi inte är ensamma om att kandidater avlider innan valdagen, säger Carl-Axel Olsson, ordförande i Vallentunas kyrkofullmäktige och representant för Hembygdens kyrka.

Huruvida röster på Åke T Carlestam kommer innebära komplikationer i tillsättningen av ledamöter i kyrkofullmäktige när personrösterna är färdigräknade tror inte Carl-Axel Olsson.

– Det finns ingen i hela Vallentuna som inte känner till att Åke har gått bort. Vi beklagar verkligen att han inte är vid livet längre och hans bortgång är en stor förlust för kyrkan och församlingens verksamhet.

I Vallentunas kyrkofullmäktige satt Åke T Carlestam som ledamot för Kyrkans liv, som han även var med och startade.

Nomineringsgruppen är numera införlivad i Hembygdens kyrka och fanns inte representerat i senaste valet.