Vilken är den viktigaste valfrågan i Haninge?

Camilla Niva, Lars-Göran Rehn, Mattias Persson och Erik Engström vet vad de vill.
Camilla Niva, Lars-Göran Rehn, Mattias Persson och Erik Engström vet vad de vill.
Vård, trafik och skola är några av de viktigaste frågorna för Haningeborna inför nästa val. Nu börjar Mitt i:s valbevakning.

Mitt i stämde träff med fyra engagerade Haningebor som på olika sätt är engagerade i Haninge och kommunens framtid.

Och det är tydligt att åsikterna om vad som är viktigast för Haninge skiljer sig.

92-årige Erik Engström är en lokal legendar i Haninge och ett välkänt ansikte för många. Han öppnade Vegabaren 1957, landets första hamburgerbar, och har sedan dess fortsatt som entreprenör i kommunen på olika sätt. Han bor i Vendelsö.

Vi kan inte ha ett permanent trafikkaos när Haningeterrassen och Vega väl är utbyggt

För Erik Engström är det inget snack – trafiken är den viktigaste frågan för Haninge.

– Nu när Haninges centrala delar byggs ut som aldrig förr måste man planera för trafiken. Vi kan inte ha ett permanent trafikkaos när Haningeterrassen och Vega väl är utbyggt. Detta är en väldigt stor och svår utmaning, en viktig fråga för Haninge, säger han.

Lars-Göran Rehn, 57, arbetar som polis i Haninge, och bor i Kolartorp i Handen. Han blev glad över regeringens besked att tillsätta fler poliser, men vill försäkra sig om att lokalpolitikerna i Haninge gör sitt för att Haninge inte ska glömmas bort när väl poliserna ska fördelas.

Fasta områdespoliser i Jordbro och Brandbergen är jätteviktigt

– Jag tycker polisresurser är den viktigaste valfrågan i Haninge. Belastningen på oss lokalpoliser har ökat, brottsligheten är mycket grövre, säger han.

– Vi behöver större polisiär synlighet i Jordbro och Brandbergen. Där har vi tappat kontakten med de boende. Fasta områdespoliser i dessa områden är jätteviktigt, säger han.

Lars-Göran Rehn, polis i Haninge, Mattias Persson, en av grundarna till facebook-gruppen ”Haninge: Aktuella händelser, Erik Engström, Vegabarens grundare och lokal entreprenör, samt Camilla Niva, lokal företagare och engagerad i Jordbros framtid, träffade Mitt i för att berätta vilka valfrågor de tycker är viktigast för Haninge.

En annan som vill se satsningar i just Jordbro är Camilla Niva.

41-åringen är lokal företagare och starkt engagerad i Jordbros framtid. Hon bodde tidigare i Jordbro, men bor sedan en tid i Norra Söderby.

Integrationen måste förbättras i Jordbro, menar hon.

– Jordbro är i princip bortglömt, man behöver få tillbaka en skola i centrum, och centrumet måste bli attraktivt igen, säger hon.

Dagens kommunledning har försämrat för Haninges funktionsnedsatta

Men Camilla Niva, som var med och stred mot stängningen och flytten av Jordbrogården, som vände sig till funktionsnedsatta ungdomar, tycker även att Haninge kommun måste skärpa till sig när det gäller de funktionsnedsattas situation.

– En gång var Haninge bäst i landet på området, men dagens kommunledning har försämrat för Haninges funktionsnedsatta, säger hon.

Mattias Persson, 28, är en av grundarna till den framväxande facebook-gruppen ”Haninge: Aktuella händelser”, han bor i Vega och jobbar till vardags som arbetsledare på en bilverkstad i Haninge.

Kön till en hyresbostad i Haninge kommun är fortfarande katastrofalt lång

– Jag har en son på snart fyra år, så skolan, vården och omsorgen och bostadssituationen är viktiga frågor. Jag vill se mer resurser och satsning på Haninges skolor, att man lyfter statusen på läraryrket, säger han.

Mattias Persson tycker det är bra att det byggs mer i Haninge nu än tidigare.

– Men kön till en hyresbostad i kommunen är fortfarande katastrofalt lång. Det måste byggas mycket mer, säger han.

Vilken är den viktigaste valfrågan i Haninge?

Cecilia Vesterholm, 50, Tungelsta
"Vården. Det behövs ett nytt, större sjukhus i Handen som kan ta emot tillräckligt med patienter. Om nu Handens sjukhus inte ska flyttas från sin nuvarande plats så måste det åtminstone byggas ut och moderniseras. Vi ska kunna förvänta oss att få den vård vi behöver i Haninge, även när befolkningen växer."
Antonio Soddu, 76, Västerhaninge
"Fritid, bostäder och kollektivtrafiken. Jag skulle vilja se en utebassäng för Västerhaningeborna, likt Höglundabadets i Jordbro. När det gäller bostäder så måste det byggas mer hyresrätter i kommunen. Och busstrafiken måste förbättras, där har precis allt blivit sämre."
Angelo Magaluso, 76, Handen
"Kollektivtrafiken. Punktligheten på bussarna i Haninge blir sämre för varje år som går, tycker jag. Jag är på ett sätt förskonad som pensionär nu och tar bara bussen då och då, men jag tänker på alla som ska till jobbet på dagarna. Det är ett stort problem att var och varannan buss är försenad."
Elin Hoffsten, 18, Handen
"Skolan. Det behövs mer satsning på grundskolorna. Det är ofta för många elever och för få lärare. Det blir stökigt. Mer ordning och reda vore bra. Annars är mycket faktiskt bra med Haninge. Det är en bra kommun, det finns bra handel och alla sorters aktiviteter man kan tänka sig."
Celina Sundström, 18, Handen
"Skolan. Jag tycker det behövs mer resurser till skolorna, det gäller både grundskolan och gymnasiet. Man måste försöka sätta eleverna i fokus, och då måste det finnas tillräckligt med lärare. Det händer att vissa tänder eld på papperskorgar inne på skolor i Haninge, så oroligt ska det inte vara."