Han vill föryngra kyrkopolitiken

Julian Kaijser
Julian Kaijser (C), sitter sitter nu som ersättare i utbildningsnämnden.
Idag är kyrkofullmäktiges ordförande i Lidingö församling 64 år. C-politikern Julian Kaiser, 21, som ställer upp i kyrkovalet vill föryngra kyrkopolitiken.
- Jag vill stå för de ungas perspektiv i kyrkofullmäktige.

17 september är det dags för val till kyrkofullmäktige i Lidingö församling, Svenska kyrkan.

Julian Kaijser är toppnamn för Centerpartiet. Han vill föryngra kyrkopolitiken. I dag är kyrkorådets ordförande Solveig Fröberg (borgerligt alternativ) 72 år. Kyrkofullmäktiges ordförande, Suzanne Fredborg (borgerligt alternativ) 64 år.

– Jag tycker att det är viktigt att alla åldrar finns representerade. Det finns en stor ungdomsverksamhet på Lidingö, det är konstigt att inte vi är representerade i beslutsprocesserna säger Julian Kaijser.

Jag hade aldrig engagerat mig i kyrkan om jag inte åkt på läger.

Julian är engagerad i Lidingö församling, bland annat som konfirmationsledare. Det var i och med sin egen konfirmation, som han spenderade på läger i Dalarna som han upptäckte Svenska kyrkan och dess verksamhet.

– Det var mina föräldrar som var drivande, jag hade aldrig engagerat mig i kyrkan om jag inte åkt på läger, säger han.

Lidingö kyrka.

Nu är handlar en av hans valfrågor, just om konfirmationen. Något som han vill ska vara gratis för alla.

– Om man ska konfirmera sig eller inte får aldrig bli en ekonomisk fråga.

Man får inte förutsätta att man har mycket pengar för att man bo på Lidingö.

Men behövs verkligen gratis konfirmation just på Lidingö som är ekonomiskt starkt?

– Man får inte förutsätta att man har mycket pengar för att man bo på Lidingö. Frågan om ekonomi är nog många gånger större än man pratar om. Sedan handlar det också om hur man prioriterar, i Lidingö församling finns flera konfirmationsalternativ, några är ganska dyra, runt 7500 kronor. Då kanske man väljer att göra någonting annat.

Julian Kaijser sitter som ersättare i utbildningsnämnden, Lidingö stad. Han studerar juridik och har tidigare varit stipendiat i utbytesprogrammet Ung i världsvida kyrkan.

Vad säger kompisar och folk runtomkring dig att du ställer upp i det här valet?

– Det är bara positivt, från alla. Det är väldigt roligt att vara med i en valrörelse såhär, det har jag aldrig varit förut.

 

Fakta

Så röstar du i kyrkovalet i Lidingö församling

✔️ Röstkortet: Är du röstberättigad får du snart hem ett röstkort i brevlådan. På röstkortet står viktig information, som vilken vallokal du ska till och när den är öppen. Röstberättigad är den som fyllt 16 år och är medlem i Svenska kyrkan.

✔️ Röstkortet måste du ta med dig till vallokalen.

✔️ Förtidsrösta: Det går bra. S:ta Anna gården håller öppet för förtidsröstning 4-16 september: Måndag-fredag 9-12 och 13-15. Lördag 10-12 och13-15. Kvällsöppet tisdag och torsdag 17-20.

 

Källa: Svenska kyrkan