MP vill ha ny skatt på ”fulkött”

Anders Ström på Bögs gård i Sollentuna är värd för Miljöpartiets presskonferens idag.
Anders Ström på Bögs gård i Sollentuna är värd för Miljöpartiets presskonferens idag.
Miljöpartiet vill införa en ny skatt på kött från djur som pumpats fulla med antibiotika – utan att vara sjuka.
Idag presenterar partiet ett nytt förslag på Bögs gård i Sollentuna.

Svenska bönder är idag ledande inom EU för en sund djurhållning, men måste trots det slåss med billigt ”fulkött”.

Det skriver Miljöpartiet i ett nytt förslag om en skatt på kött från producenter som slentrianmässigt använder antibiotika.

Den frikostiga medicineringen leder inte bara till hälsoproblem som antibiotikaresistens, det bidrar också till orättvisa spelregler för bönder som konkurrerar på helt olika villkor, menar MP.

Och de får medhåll av Anders Ström, köttbonde på Bögs gård i Sollentuna.

– Det är helt, helt rätt. När man säljer ett kött som är snabbuppväxt med hormoner och antibiotika utnyttjar man konsumenternas dåliga kunskap, säger Anders Ström.

När man säljer ett kött som är snabbuppväxt med hormoner och antibiotika utnyttjar man konsumenternas dåliga kunskap

Anders Ström, köttbonde

Själv har han ett hundratal Hereford-kor som betar fritt på nästan 400 hektar ängsmark på Järvafältet. Gården är till 90 procent självförsörjande på foder, och slutprodukten – kött och korvar – säljs direkt från gården och på den närmaste ICA-butiken i Häggvik.

Föredömligt, anser Miljöpartiet, som idag presenterar sitt nya förslag just på Bögs gård.

– De hade läst på om hur vi jobbar och kontaktade mig. Och jag kan bara hålla med. Det är klart som fasen att det är frustrerande när det säljs importerad oxfilé för 179 kronor kilot – och jag vill ha 499 kronor, säger han.

Fakta

Så vill MP beskatta "fulköttet"

I maj kommer Miljöpartiets partistyrelse föreslå kongressen att partiet ska gå till val på att införa en ny skatt på importerat kött från producenter som slentrianmässigt använder antibiotika i förebyggande syfte på friska djur.

Skatten utformas så att den inte innebär någon extra kostnad eller administrativ börda för bönder som använder antibiotika på ett ansvarsfullt sätt.

I praktiken skulle det innebära att veterinärer som förskriver antibiotika upprättar en ny antibiotikadeklaration på gårdsnivå – så de enskilda bönderna slipper det.

De producenter som lever upp till de svenska reglerna får en skattereduktion på 100 procent.

Miljöpartiet vill tillsätta en statlig utredning efter valet 2018, med målet att den nya köttskatten ska införas i slutet av nästa mandatperiod.

 

Källa: Miljöpartiet