Weinmar (m): Rätt väg att gå

Oskar Weinmar
Oskar Weinmar (M) var en av dem som krävde Anna Kinberg Batras avgång.
Det var rätt beslut att avgå. Anna Kinberg Batras efterträdare måste ha goda samarbetsförmågor för att ena partiet och hitta ett nationellt samarbete med alliansen, menar Oskar Weinmar (m), oppositionsråd i Upplands Väsby.

I onsdags sällade sig Oskar Weinmar (M), opooisitonsråd i Upplands Väsby kommun, till de moderater som krävde partiledaren Anna Kinberg-Batras avgång. När förbundsordföranden i Stockholm kallade till konferens meddelande Weinmar att han inte trodde att Anna Kinberg Batra klarar av att leda Moderaterna till val.

– Många väljare anger att de inte vet vad vår politik står för. Eftersom vi har haft en lång nedåtgående trend är det uppenbart att partiledaren inte har ett förtroende bland väljarna, säger Weinmar (M).

På fredagen stod det klart att hon avgår.

– Jag har stor sympati och respekt för henne, särskilt privatpersonen. Men det här är rätt väg att gå.

Varför tror du att så många väljare saknar förtroende för Moderatern och Anna Kinberg Batra som partiledare?

– Det är svårt att peka på en enskild faktor men det har nämnts en bristande kommunikativ förmåga. Det är inte bara en person som ska klandras och hon har haft en uppgift som få kan klara. Men hon har inte klarat den fullt ut.

Vill du ses någon särskild efterträdare?

– Jag vill inte börja spekulera i det här läget.

Vilka egenskaper är viktiga att hennes efterträdare har?

– En kommunikativ förmåga att förmedla vårt budskap och få stöd för det. Men också att ha en god samarbetsförmåga och ledarskapsförmåga, inte bara för att ena vårt parti i den här plågsamma processen utan också för att få Alliansen att arbeta tillsammans på riksplanet.

Tycker du att Anna Kinberg Batra har haft en bristande samarbetsförmåga?

– Det är svårt att säga men det är en viktig förmåga hos den som tar över.

Har samarbetet med Alliansen brustit under Anna Kinberg Batras tid som partiledare?

– Det är annorlunda att regera och vara i opposition. Jag kan inte säga att hon har gjort det dåligt men den som tar över måste vara beredd att arbeta för att få ett samarbete med Alliansen.

Skulle du själv kunna tänka dig att ta över?

– Nej. Jag driver på för att ta över makten tillsammans med Alliansen här i Upplands Väsby.