Politiker anmäler hyresgäster för hot

Inlägget
Inlägget
Två M-politiker har polisanmält lappar från Hyresgästföreningen i sina hemmiljöer.

– Uppenbarligen är man ute efter mig personligen, säger Mikael T Eriksson.

Det var i söndags kväll som kommunstyrelsens ordförande Mikael T Eriksson la upp ett inlägg på Facebook där han berättade att det klistrats upp lappar från Hyresgästföreningen runt hans port, varav en lapp med ett personligt meddelande.

– Det är tydligt riktat mot mig när man söker upp mig och min familj i vårt hem. Varför söker de upp mig i min bostad på söndagen och inte i stadshuset på måndagen? Uppenbarligen är de ute efter mig personligen, de vill visa att de vet var jag bor, säger Mikael T Eriksson som gjort en polisanmälan.

Reaktionerna på Facebook har varit massiva. Eriksson vill inte uppge vad som stod på lappen med motiveringen att han inte vill ”medverka till att sprida deras propaganda”.

En annan Moderatpolitiker fick samma kväll en lapp på sin bil och har även han gjort en polisanmälan. Enligt Mikael T Eriksson rör anmälningarna olaga hot respektive hemfridsbrott.

Han vill förutom en utredning ha en ursäkt från Hyresgästföreningen.

– Hyresgästföreningen i Sundbyberg har i många år bettet sig oansvarigt med demonstrationer och ”kamp mot politiker”. Det är ju Förvaltaren, inte vi politiker, som är förhandlingspart. Jag utgår från att Hyresgästföreningen kommer med en genuin ursäkt och vidtar ordentliga åtgärder, säger Mikael T Eriksson.

Sundbybergs säkerhetschef Göran Forsström bekräftar att två anmälningar gjorts. Han vill inte uttala sig om hur pass allvarligt man betraktar det som hänt.

– Jag vill inte kommentera det, polisen måste få göra sitt jobb innan vi kan bedöma hur allvarligt det här.

Bakgrunden är planerade renoveringar av Förvaltarens hyreshus. Näst på tur står Järnvägsgatan, där många boende är oroade över kraftiga hyreshöjningar.

Även om lapparna är från Hyresgästförening är det oklart vem som skrev på lappen till Mikael T Eriksson. Mitt i Sundbyberg har varit i kontakt med den hyresgäst på Järnvägsgatan som satte lappen på den andre politikerns bil. Hon säger att hon är chockad över polisanmälan och uppståndelsen.

– Jag har inte uttryckt något hot. Jag skrev mitt namn och nummer och till och ”med vänlig hälsning” på lappen, för att jag ville bli uppringd. Nu känner politikerna sig hotade. Det känns förjävligt, säger hon.

Hon ville prata med politikern om de planerade renoveringarna och om sin oro för att inte ha råd att bo kvar.

– Politiker lägger lappar i våra brevlådor och knackar på våra dörrar. Jag är en vanlig medborgare, och jag tycker att man ska kunna kommunicera med sina politiker.