Politiker backar efter våg av kritik

Örjan Lid lyssnade på kritiken. Nu backar politikerna från förslaget med direktörslös kommun. De vill ha skolchefen Roland Beijer på direktörsstolen.

När Moderaterna, Centerpartiet, och Kristdemokraterna i Vallentuna presenterade ett nytt organisationsförslag som skulle ge dem själva mer makt slog fack, tjänstemän och andra politiker bakut.

Förra fredagen stod det klart att politikerna bakom förslaget backar och trots allt kommer att anställa en kommundirektör.

– Det är korrekt. Vi har lyssnat in vad tjänstemännen sagt och konstaterat att det finns en hel del kloka synpunkter, säger kommunstyrelsens ordförande Örjan Lid (M).

Fackliga företrädare på Vallentuna kommun fick information om beslutet förra fredagen.

– Jag är jätteglad, säger Jessica Clementsson Persson, ordförande för Kommunal i Vallentuna.

Hon och företrädare för flera fackliga organisationer har från början varit mycket kritiska till förslaget.

Att man lyssnat på kritiken är enligt Örjan Lid också en av anledningarna till att förslaget dras tillbaka.

Men enligt honom handlar det också om att man varit så nöjd med den tillförordnade kommundirektören Roland Beijer. Han har funnits på posten sedan den förre kommundirektören som sade upp sig tidigt i våras valt att gå tidigare.

– Roland Beijer har skött det här förträffligt. Han har visat det vi saknat – det förtroendefulla samarbetet mellan politiker och tjänstemän.

Alliansen föreslår nu att Roland Beijer anställs som kommundirektör från den 1 juli. Men innan dess ska facken förhandla om förslaget. Ett extra kommunstyrelsemöte kan sedan göra Beijer till kommundirektör.

Förslaget om en direktörslös kommun har uppmärksammats på många håll.

Har ni politiker lärt er någonting genom det här?

– Ja, oaktat den kritik som levererats är det viktigt att ha det övergripande målet för ögonen. Vi var tvungna att vidta åtgärder. Vi gjorde det här för att uppnå något, inte för att ställa till med turbulens. Nu tror vi att vi kan nå målet på ett annat sätt än vi trodde – med Roland Beijer vid rodret.

Roland Beijer har under många år varit skolchef i Vallentuna kommun.

Fakta

Förslaget

Enligt ett tidigare förslag skulle Vallentuna kommun drivas utan kommundirektör.

Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott skulle då ha tagit över uppgifter som traditionellt ligger på kommunens högsta tjänstemän. Bland annat skulle de ha förhandlat lön för vissa grupper anställda.