ANNONS

L-politiker besökte stödcentrum: ”Låt polis utreda ungas brott”

Lotta Edholm , Nyamko Sabuni, Jan Jönsson i Vällingby centrum
Lotta Edholm, Nyamko Sabuni, Jan Jönsson - tre L-politiker besökte polishuset i Vällingby.
Låt polis utreda även brott som begås av unga under 15 år - så vill Liberalerna stoppa nyrekryteringen av unga till kriminalitet. I veckan besökte flera toppolitiker polishuset i Vällingby för att lära sig mer om både unga förövare och unga brottsoffer.
ANNONS

I polishuset i Vällingby ligger Stödcentrum Nord, som arbetar med både unga förövare och unga brottsoffer.

– Det är viktigt att offren få både uppmärksamhet och upprättelse när de utsatts för kränkningar och övergrepp av olika slag. Jag har varit här för att lyssna på hur det funkar konkret i Stockholms stad, sa Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni efter besöket.

Förslag: polis ska utreda ungas brott

Det är annars framförallt tidiga åtgärder mot förövarna som Liberalernas fokuserar på i sin kriminalpolitik för unga. Partiets landsmöte väntas besluta om ett krav på att polisen även ska utreda brott som begås av barn under 15 år. I dag är detta främst en fråga för socialtjänsten.

– Polisen är bättre på att utreda brottslighet än vad socialtjänsten är. Så när polisen inte har mandat att utreda barn under 15 och deras brottslighet så går vi miste om väldigt mycket information, säger Nyamko Sabuni.

”Föräldrar kräver bevis”

Det handlar om upprättelse för offren och om tydlighet mot förövarna. Men inte bara det, säger socialborgarrådet Jan Jönsson (L) som också deltog i besöket.

– I dag är det inte ovanligt att föräldrar säger att de inte vill ha något stöd till sina barn eller till sig själva förrän de fått bevis för att barnen faktiskt håller på med kriminella grejer. Och det kan de få med en polisutredning.

Ingen påföljd

Det handlar inte om att sänka straffmyndighetsåldern, som är 15 år, så någon rättslig påföljd kommer det inte att bli för den unge som begått brott. Däremot föreslås att socialtjänsten ska få ökade befogenheter att sätta in obligatoriska insatser för unga med destruktivt beteende.