Politiker beställde ­narkotika på nätet

En politiker i kommunfullmäktige har beställt hallucinogena svampar på internet. Strax innan han åtalades sa han upp sig från sin plats i fullmäktige.

Svampen är jämförbar med LSD.

Via internet beställde kommunfullmäktigeledamoten torkade svampar innehållande Psilocin. Paketet som innehöll 42,7 gram svamp skulle levereras till mannens bostad i Stockholm men upptäcktes av tullen. Mannen åtalades nyligen och är nu misstänkt för narkotikasmuggling.

– Ser man bara till mängden så motsvarar det fyra månaders fängelse, men sedan kan det vara omständigheter som gör att man lägger till eller drar ifrån, säger kammaråklagare Mattias Björk.

Mannen har förhörts och erkänt.

Pressekreteraren för det parti mannen tillhör vill dock inte uttala sig om narkotikasmugglingen.

– Han är inte politiskt aktiv längre så vi har ingen kommentar till det.

Mannen sa upp sig från uppdraget i kommunfullmäk­tige en vecka innan åtalet.

Hade uppsägningen något med åtalet att göra?

– Den förklaring han har gett oss är att han ville prioritera andra saker och att politiken tog för mycket tid, säger pressekreteraren.

Psilocin är enligt Stefan Sparring, överläkare Maria ungdom, jämförbart med LSD.

– Det har hallucinogena effekter samtidigt som det är centralstimulerande. Man kan få både syn- och hörselhallucinationer och en utanförkroppenupplevelse. Det beskrivs som en naturlig LSD-kick, säger han.

Svampar innehållande psilocin­ växer även i Sverige men beställs vanligtvis torkade via internet.

Är de farliga för kroppen?

– Själva rusupplevelsen är väl en slags giftpåverkan. Men i de doser folk brukar ta är den inte giftig så att den slår ut levern eller njurarna. Däremot triggar den psykoser.

Det är relativt ovanligt att de ungdomar som kommer i kontakt med Maria ungdom har ätit svampar. Däremot har de fått samtal från unga vuxna mellan 18 och 26 år som ätit svampar och fått bestående psykosliknande symtom.

– De säger att de först har fått en utanförkroppenupplevelse men sedan när de har kommit tillbaka till sin kropp känner de sig inte längre som sig själva. Man kan inte säga att det är drogen som gjort det, det är människor som har en skörhet och drogen har utlöst det psykosliknande tillståndet, men man kan aldrig veta innan vem som har en skörhet för sådant, säger Stefan Sparring.

Man kan få både syn- och hörselhallucinationer.stefan sparring överläkare