ANNONS

Politiker om nya bussplanen: ”Besvikna”

buss
Tyresöborna önskar bussar till city, inte fler till Gullmarsplan.
De nya tidtabellen för bussarna är klar. Det innebär flera nyheter för Tyresöborna. Bland annat neddragningar på vissa av direktlinjerna till Stockholm city. Något som fått många att reagera starkt.
– Det drabbar Tyresöborna hårt, säger Anita Mattson (S), oppositionsråd
ANNONS

Den nya tidtabellen, som Mitt i Tyresö har skrivit om tidigare, kommer att innebära att Tyresöborna får en helt ny busslinje, linje 808. Men samtidigt blir det minskat antal turer på flera av direktbussarna till Stockholm C.

Både oppositionen och majoriteten i Tyresö kommun har tidigare försökt påpeka för landstinget och SL hur viktiga dessa ”C-linjer” är för Tyresöpendlarna. Men utan gehör, visade det sig.

”Väldigt tråkigt”

Kommunstyrelsens ordförande i Tyresö, Fredrik Saweståhl (M) är nöjd med att  hans allianskollegor i landstinget har en god ekonomi som gör det möjligt att satsa på busstrafiken. Men han tycker inte att satsningarna är helt rätt.

– Det är väldigt tråkigt att direktlinjerna till Stockholm City fortsätter att urvattnas, även om turerna istället körs till Gullmarsplan, så är det ur vårt perspektiv helt fel. Statliga Trafikverket och Stockholm stad bär ett mycket stort ansvar för att detta som faktiskt är försämringar, säger han. 

Detta kaos kommer givetvis förvärras

ANNONS

Även oppositonsrådet Anita Mattsson (S) anser att det handlar om felsatnsningar.

– Vi är oerhört besvikna. Att minska direktbussarna till Stockholm C drabbar Tyresöborna hårt. Bussarna är populära, och skulle behöva utökas istället för att minskas, säger hon och fortsätter: 

– Många väljer direktbussarna trots att de redan idag är trångt, dels för att slippa ett byte och även för att Gullmarsplan redan är ett kaos. Detta kaos kommer givetvis att förvärras, om ännu fler resenärer tvingas dit.

Vill jobba tillsammans

Saweståhl och Mattsson har tidigare gått ihop och skrivit ett remissvar till landstinget om de då föreslagna ändringarna i busstrafiken, där de varit kritiska mot att just direktbussarna till city utarmas.

– Jag vill att vi fortsätter agera tillsammans över blockgränserna för att Landstinget ska förstå att det här är en viktig fråga för alla oss i Tyresö. Vi måste lägga partiprestige åt sidan för att arbeta tillsammans för en bättre lösning för Tyresöborna, säger Anita Mattsson (S).

Förutom bussarna till city, har kommunpolitikerna länge tryckt på för att förlänga linje 172. Något som inte heller fått gehör.

– Det är mycket märkligt att SL trots åratal av tjat från vår sida inte löser den första delen av stomnätstrategin genom att förlänga busslinje 172 till Tyresö Centrum för att ta bort ett byte i Norra Sköndal för många som pendlar på tvären, säger Saweståhl och lägger till.

– Vi tar upp det varje vi gång vi pratar med någon där och det fortsätter vi med. 

Fakta

Kommentarer i sociala medier

  • ”Alla 815c bussar är redan fulla på morgonen och så ska de ta bort 5 turer? Hur tänker dom…805 (815) är också fulla men desto värre är det på Gullmarsplan och tunnelbanan…och nu ska ännu fler dit!?”
  • ”Vi behöver mer turer med 812c, inte färre”

  • ”Åk kommunalt – ni som beslutar! så kanske ni fattar att 815C är knökfull på morgonen och ändå tar ni bort turer.

    Ett stort skämt!!!

    Ni sätter in fler turer till 805 – Gullmarsplan som redan är tjockt med folk och T-banan. IDIOTI!”

  • ”Vilken idioti!! Vad ska vi med buss 808 till? 818c är fullpackad varje morgon och ändå ska ni ta bort turer. Vi vill inte åka till gullmarsplan utan vattugatan!! Gör om, gör rätt!!”

  • ”Men snälla, vi är fler som vill åka 815c in och ut ur stan varje dag. Ni minskade förra året utan logik då också. Jag som vägrar åka via Gullmars kommer nu ta bilen till stan. Helt klart ett bättre alternativ än det ni gör nu. Gör om och gör rätt. PS: Jag kör diselbil dessutom. Räkna på den ur ett hållbarhetsperspektiv!”

Källa: facebook.com/mittityreso
ANNONS