Politiker drog igång gym utan bygglov

Nya I form frisk­vårds­center Haninge ska bli Södertörns största gym. Men verksamheten drog igång utan bygglov – och nu tvingas vd:n och lokalpolitikern ­Michael Fridebäck (M) att skjuta upp starten.

Med 3 300 kvadratmeter blir nya I form friskvårdscenter i Handen det största gymmet på Södertörn. Även boulebanor, klättervägg, frisör och behandlingsrum ingår i projektet.

Gymmet väntas gå en hård kamp till mötes mot det kommande Nordic Wellness i Port 73. Men nu har starten försenats. I form drog nämligen igång utan bygglov och fredagen den 8 november stoppades verksamheten.

– Det är allvarligt att dra igång utan vårt besked. Vi fick in ansökan om verksamhetsförändring den 23 september. Sedan dess har jag väntat på bland annat brandskyddsbeskrivning, redovisning av tillgänglighet och hur man tänkt sig med parkeringsplatser, ­säger bygglovshandläggaren Set Maront.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Michael Fridebäck (M) menar att han hade okej från brand­inspektören att starta upp viss verksamhet. I oktober började man dra igång en del pass och maskiner har successivt flyttats in.

– Men vi rättar oss, någon­stans har kommunikationen brustit, säger han och konstaterar att gymmet helt klart försenas.

Eftersom verksamheten upphörde så snabbt slipper företaget sanktionsavgift.

Gunnar Hagström, ordförande i Västerhaninge-Muskö församlings fastighetsutskott och själv moderat, har varit inblandad i flera bygglovsprocesser.

– Det tog oss ett halvår att få bygglov för vår gym­hyres­gäst i Tungelsta församlingshem. Som kultur- och fritidsordförande måste man spela efter reglerna som alla andra, tycker jag.

I Haninges fritidsliv är Michael Fridebäck populär för sitt stora engagemang, men han har också varit i blåsväder förut. I fjol dömdes han att betala skatteskulder på 2,8 miljoner för sitt konkursade gymbolag PHG Sweden och utreddes senare för ekonomisk brottslighet, men förundersökningen lades ned.

– Jag var aldrig orolig och visste att jag var oskyldig, sa han i samband med det.

Fakta

Bygglov även vid förändrad verksamhet

Det är inte bara vid ny- och tillbyggnad som bygglov blir aktuellt. Det krävs även om ändringen innebär att byggnaden helt eller delvis tas i anspråk ­eller inreds för ett väsentligt annat ändamål än förut.

Om man byggt något eller påbörjar verksamhet och sedan nekas lov, så måste allt tas bort eller upphöra. Om man byggt eller påbörjat verksamhet och i efterhand får bygglov så tvingas man betala sanktionsavgift.

Källa: Boverket, plan- och bygglagen