ANNONS

Politiker fick mejlbox kapad

Jan Bressler sitter i Älvsjö stadsdelsnämnd.
Jan Bressler sitter i Älvsjö stadsdelsnämnd.
Jan Bressler (L) har polisanmält nätbedrägeriet.
Jan Bressler (L) har polisanmält nätbedrägeriet.
Bedragare gjorde intrång i Älvsjöpolitikern Jan Bresslers mejl och skickade falska meddelanden om att han var i knipa och behövde pengar.

Flera hundra kan ha fått bluffmejlet.

– Det känns obehagligt, säger Jan Bressler, ledamot i stadsdelsnämnden (L).
ANNONS

”Jag hoppas att detta når dig i tid. Jag gjorde en resa till Kiev, Ukraina och min väska blev stulen med mitt internationella pass och mina kreditkort inuti.” Så börjar mejlet som skickades ut i slutet av maj med budskapet att Jan Bressler behövde hjälp med ett lån på 16 000 kronor, illa kvickt.

Men Jan Bressler var inte i Ukraina. Han var på väg till Arlanda för att flyga till Öland när det började ringa i hans mobiltelefon. Politikerkolleger och andra undrade vad som stod på, om allt var okej. Snabbt stod det klart att nätbedragare hade gjort intrång i hans mejl och kapat hans mejlkontakter.

– Det känns väldigt obehagligt, och pinsamt att råka ut för det här, säger Jan Bressler.

Han har ännu inte hört att någon skulle ha lurats att skicka några pengar. Bluffmejlet med rubriken ”Hjälp” kan dock ha nått en stor skara, eftersom han fram till nyligen hade samma mejlkonto både som politiker och privat. Även Lokaltidningen Mitt i fick ”hjälpmejlet”.

Hur många mejlkontakter har du?

– Det kanske kan röra sig om 300–400, säger Jan Bressler.

Han har gjort en polisanmälan, och sett över säkerheten och sin hantering av e-posten.

– Jag använder numera stadens eller partiets mejladress när det gäller mina offentliga uppdrag, säger han.

Björn Persson, it-chef vid Älvsjö stadsdelsförvaltning, säger att man rekommenderar politikerna att använda Stockholm stads konto, eftersom mejlen då hanteras inom stadens nätverk. Medarbetare och politiker informeras också om att inte skicka känsliga personuppgifter via mejl.

ANNONS

Bedrägerier på nätet är mycket vanliga. Anders Olofsson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter, uppmanar alla att titta över säkerheten på sina mejlkonton.

– Ofta är mejlkonton och sociala medier det viktigaste man har, men folk har i allmänhet väldigt dåliga lösenord och samma lösenord på allting. Det kan utnyttjas, som i det här fallet när det sprids falska mejl till vänner och bekanta. Det känns förstås jobbigt att utsättas för detta, att någon som vill hjälpa en själv riskerar att bli lurad.

Anders Olofsson känner inte till att något fall klarats upp.

– Generellt är det ganska hopplöst. Vi hade ett fall där vi kunde spåra pengarna till Nigeria, men det fanns inte tillräcklig transparens i deras system så det gick inte att följa vidare.

Fakta

Polisen: Var skeptisk

Var extremt skeptisk till nödmejl, och ring upp vederbörande om du vill kolla om det stämmer.

Svara absolut inte på det mejl som kommer, inte ens om du vill skälla ut bedragaren och hota med polisanmälan. Det kan i värsta fall leda till att datorn kraschar av virus.