KD-politiker föreslår paradisö för äldre

Drömmen om skärgården borde bli tillgänglig för fler äldre menar David Winks.
Drömmen om skärgården borde bli tillgänglig för fler äldre menar David Winks.
Skapa en "äldres ö" i Stockholms skärgård där allt är anpassat för de äldre – det förslaget kommer från kristdemokraten och Kungsholmsbon David Winks.

Ålderdomen ska inte behöva skapa ångest utan snarare vara något man längtar efter. Det var utgångspunkten när David Winks började fundera på en ”äldres ö” i Stockholms skärgård.

David Winks är i Kalifornien när Mitt i får kontakt med honom och det är just från USA han hämtat inspiration.

– Jag tänkte på samhällen som var speciellt anpassade för äldre i Florida med enormt utbud av aktiviteter. I Stockholm så är drömmen om skärgården den naturliga motsvarigheten, skriver i David Winks i en mejlintervju.

Ölivet ska bryta isolering

Att bo på en ö kan låta som något isolerat men David Winks menar att syftet är raka motsatsen.

– Oerhört många äldre är relativt friska men isolerade då de bor själva i svårtillgängliga villor och lägenheter, där det krävs färdtjänst för att komma till aktiviteter. Här är tanken att allt är tillgänglighetsanpassat och att läkare, samhällsservice och aktiviteter bara är några hundra meter bort.

Borde man inte satsa på redan befintliga äldreboenden istället?

– Man ska absolut satsa på äldreboenden. Problemet är att många blir isolerade i sitt gamla hem och först kommer till äldreboendet när de är riktigt skröpliga. Detta bygger på att äldre säljer sina gamla hem, och flyttar till ett nytt och tillgänglighetsanpassat. Det kommer därför inte belasta stadens budget och stoppar alltså inga välbehövliga satsningar på äldreboenden.

Har du sett ut någon ö som du tycker skulle passa?

– Det finns oerhört många öar i skärgården och det gäller att välja en med bra kommunikationer och rätt storlek. Det måste naturligtvis utredas men Adelsö (Ekerö kommun) kanske kan vara ett alternativ.