M-politiker kräver förklaring om höjda tomträttsavgifter

Arkivbild: Yvonne Fernell-Ingelström är kritisk mot höjda tomträttsavgälder, och menar att det skulle slå extra hårt mot boende i Bromma.
Arkivbild: Yvonne Fernell-Ingelström är kritisk mot höjda tomträttsavgälder, och menar att det skulle slå extra hårt mot boende i Bromma.
Brommapolitikern Yvonne Fernell-Ingelström (M) är kritisk mot den planerade höjningen av tomträttsavgälderna, och menar att den skulle slå extra hårt mot boende i Bromma.

Kritiken mot tomträttsavgälderna i Stockholm fortsätter. Yvonne Fernell-Ingelström (M), Brommapolitiker och ledamot i kommunfullmäktige, tänker väcka frågan vid nästa sammanträde.

Hon menar att förslaget om höjda tomträttsavgälder i Stockholm, som klubbades av exploateringskontoret i våras, skulle slå hårt mot villa- och lägenhetsägare i allmänhet, och mot Brommabor i synnerhet. Hon kallar förslaget ”Stockholmsfientligt”.

”Sammantaget med den bostadsbrist, som råder framförallt i Stockholm, är förslaget direkt Stockholmsfientligt. En vanlig trerumslägenhet får en kostnadsökning på 1 000 kronor i månaden, för villor ända upp till 18 000 kronor per år. Med tanke på majoritetens tidigare kommunalskattehöjningar och dyrare parkeringsavgifter kan förslaget innebära att hushållsbudgeten havererar för många familjer”, skriver hon.

Fernell-Ingelström skriver att majoriteten brutit löftet om att inte förändra tomträttsavgälderna under pågående mandatperiod, och kräver nu att få veta vad borgarrådet anser om detta. Dessutom kräver hon att få veta hur många hushåll med barn i Stockholms stad som kommer att omfattas av förslaget, och hur många hushåll i Bromma som omfattas av förslaget.

Interpellationen kommer att tas upp på kommunfullmäktige i början av nästa vecka.

Mitt i har sökt Yvonne Fernell-Ingelström.