ANNONS

V-politiker friad för tweet på SD-reklam

Taket ovanför rulltrappan täcktes av SD-budskap.
Taket ovanför rulltrappan täcktes av SD-budskap.
"Riv ner, klistra över, förstör!" skrev en en V-politiker i Lund när SD affischerade i t-banan vid Östermalmstorg. Hon åtalades för uppvigling, men frias nu.
ANNONS

Det var i augusti 2015 som SD affischerade i Östermalmstorgs t-banestation med budskap på engelska. ”Sorry about the mess here in Sweden, we have a problem with forced begging” vad budskapet och syftade på tiggarna.

Kampanjen gav upphov till en intensiv debatt, en debatt som också fördes i sociala medier. En av dem som deltog var Lundapolitikern Hanna Gunnarsson (V), som på Twitter skrev ”Riv ner, klistra över, förstör! Skitet lär vara borta imorgon”.

Affischerna blev också nedrivna samma dag av en stor folksamling.

Hanna Gunnarsson åtalades för uppvigling och för att ha uppmanat allmänheten till brott, något hon själv inte höll med om eftersom hon hävdar att hennes 1000 följare främst finns i Lund och Skåne. Hon ansåg också att det hon skrev måste ses i sitt sammanhang och att eftersom tonläget på Twitter är generellt är hårt ska det inte tolkas bokstavligt.

Det höll tingsrätten inte med om eftersom en tweet snabbt får kan spridas bland fler än de egna följarna. Och formuleringarna är så handfasta att de visst kan uppfattas som en uppmaning till andra att begå skadegörelse även om det inte var hennes avsikt.

Ändå frias hon och skälet är att åklagaren inte kan bevisa att hennes uppmaning haft någon effekt. Tingsrätten väger också åtalet mot yttrandefriheten, en frihet som har starkt skydd eftersom den står i grundlagen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.