Politiker kräver svar om hemtjänsten

Kritiken mot kommunens hemtjänst blir nu en politisk fråga.

Alliansen kräver tjänstemännen på besked medan den politiska oppositionen lägger ansvaret på alliansen.

Lokaltidningen Mitt i har de senaste veckorna skrivit om kritik från såväl anhöriga som vårdföretag mot kommunens äldreenhet och hemtjänsten i Järfälla.

En genomgång som äldre­enheten genomför har, enligt anhöriga och vård­företag som Mitt i pratat med, fått konsekvensen att flera personer utan någon förklaring har fått färre hemtjänsttimmar.

Ett vårdföretag som Mitt i skrivit om, tycker att det nu orättvist får skulden för de nedskurna timmarna och att det inte heller får några förklaringar från kommunen till neddragningarna.

Till sitt sammanträde i dag, tisdag, har socialnämnden kallat äldreenhetens chef för att få svar på den kritik som framförts i artiklarna.

– Vi har uppmärksammat olika saker och har kallat chefen för äldreenheten till nämndens sammanträde den 1 oktober. Där ska hon få berätta och vi ska kunna ställa frågor, säger Björn Falkeblad (M), socialnämndens ordförande.

Även kommunens revisorer har kallats till mötet. Ytterligare en punkt på dagordningen blir enligt Falkeblad att lyfta ett tidigare förslag på att slå samman äldre­enheten och enheten som ansvarar för funktionshindrade, och för de enheterna tillsätta en gemensam chef.

– Att få en bättre dialog är en egenskap vi söker hos den personen, säger han.

Men Björn Falkeblad kan inte kommentera de två hemtjänstfall Mitt i har skrivit om, men säger som en generell kommentar till kommunens genomgång av hemtjänsttimmar:

– Jag kan tycka att det är märkligt att tiderna förändras så mycket.

Claes Thunblad (S), ­oppositionsråd i Järfälla, kallar det som händer inom hemtjänsten en konsekvens av flera års besparingar från alliansens sida. Han tar äldreenhetens tjänstemän i försvar.

– Definitivt. Det är ett resursproblem. Järfällas ekonomi är driven i botten och de äldre får betala priset.

Nu måste den politiska majoriteten prioritera hemtjänsten, tycker Thunblad, något som hans parti kommer att föreslå i sitt budgetförslag.

Björn Falkeblad har tidigare sagt att hemtjänsten inte har något sparkrav på sig. Mitt i har sökt äldreenhetens chef som i ett mejl svarat att hon är sjuk och att hon bett en kollega kontakta tidningen. Kollegan kunde dock inte svara på Mitt i:s frågor utan hänvisade tillbaka till äldreenhetens chef.