Politiker krävs på 2,8 miljoner kronor

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Michael Fridebäck (M) hålls personligt ansvarig för miljonskulderna i sitt gamla bolag.

– Det var jätteansvarslöst av mig, säger han.

Verksamheten drevs vidare i flera år trots stora förluster och betalningsproblem. I ett och ett halvt år hade bolaget skatteskulder innan en konkursansökan gjordes.

Kammarrätten slår nu fast att Skatteverket får kräva Haningepolitikern och gymentreprenören Michael Fridebäck och hans tidigare bolag PHG Sweden på 2,8 miljoner kronor i obetalda skatter.

Michael Fridebäck, som var vd i bolaget, har förklarat bolagets handlande med en familjetragedi och att han tillbringade mycket tid på sjukhus under en period och därför inte handlade rationellt under 2008.

– Det var jätteansvarslöst av mig, men jag hade allt fokus på familjen, säger han.

PHG Sweden drev I form-anläggningarna i Haninge och på Lidingö samt Powerhouse i Farsta. Bolaget drog i gång sin verksamhet i slutet av 90-talet. Under 2007 började bolaget gå med förlust och Michael Fridebäck började därför leta efter externa investerare.

– Jag hade avtal klart med investerare men det kraschade. Personligen gick jag in med 3,5 miljoner kronor för att rädda bolaget, men det höll inte ända fram. Nu får jag får kavla upp ärmarna, jag lägger mig inte och dör, säger han.

Skatteverket har ifrågasatt att Michael Fridebäck drog ut på att försätta bolaget i konkurs, trots allt större skatteskulder under 2008 och 2009, och tycker inte det var rimligt av honom att han satte sådan tilltro till externa investerare i det ekonomiska läge bolaget befann sig i.

Konkursen påbörjades först i juli 2009.

Som mest hade PHG Sweden skulder på fyra och en halv miljon kronor. Konkurserna för Michael Fridebäcks gym I form Vasastan och I form Avesta är fortfarande inte avslutade. Som mest hade dessa verksamheter skulder på totalt två miljoner kronor.

I form-gymmen i Haninge och Kinna drivs i dag vidare utan PHG Sweden.

– Jag har skatteskulder, men jag har inte begått brottsliga handlingar, säger Michael Fridebäck, som hoppas kunna sitta kvar som politiker.

Fakta

Eget ansvar

Om du är företrädare för en juridisk person kan du bli personligt betalningsansvarig för i princip alla obetalda skatter och avgifter på den juridiska personens skattekonto. Det kallas företrädaransvar. En juridisk person kan vara till exempel ett aktiebolag, en ekonomisk eller ideell förening eller en stiftelse.

Källa: Skatteverket