Min lokala hjälte

”Politiker ska inte leka affär”

Eriksson.
Eriksson.
Fler arbetsplatser och bostäder ger skjuts åt handeln. Det menar kommunstyrelsens ordförande Mikael T Eriksson (M).

Som Mitt i Sundbyberg berättat väljer många kunder bort Sundbyberg, vilket gör det tufft för stadens handlare. Mikael T Eriksson (M) håller med om att det finns utmaningar för Sundbyberg.

– I vår närhet finns tre starka dragare: Bromma blocks, Mall of Scandinavia och Kista. Vårt sätt att möta det ska vara med charmig småstadsmiljö. Med mer Sundbyberg, inga gallerior, säger Eriksson.

Att etableringen av myndigheter på Sturegatan skulle vara negativt för handeln håller han inte med om, tvärtom.

– De tjänar ganska bra på den här typen av tjänstemannajobb, med Migrationsverket blir det 1 200 fler anställda som behöver lunch och kanske vill köpa nya skor. Det är väl alldeles utmärkt.

Att låta politiken påverka utbudet, till exempel genom att låta Förvaltaren köpa loss fler lokaler, anser han är fel väg att gå.

– Politiker ska inte leka affär. Jag tror inte på centralplanering, det har aldrig fungerat, se på Hallonbergen centrum eller Rissne. Jag tror på mångfald, att många är med och utvecklar.

Däremot, menar han, kan politiken möjliggöra ett större kundunderlag. Det är också att vänta.

– Det som behövs är mer bostäder och fler arbetsplatser kring Sturegatan. I nya stadskärnan blir Landsvägen, Järnvägsgatan och Sturegatan ett tydligt centrum. Den som är emot att det flyttar in fler i centrala Sundbyberg är emot en livskraftig Sturegatan.