Politiker nobbar handlarnas krav

Handlarna vid Hornstull har förlorat intäkter på grund av bygget och vill ha ersättning av Stockholms stad.

Men något stöd av politikerna får de inte.

Som Lokaltidningen Mitt i Södermalm tidigare berättat har flera handlare förlorat en stor del av sina inkomster sedan den östra sidan Långholmsgatan stängdes för gående på grund av bygget av nya Hornstull.

Flera uppger att de förlorat så mycket som 70 procent och några har tvingats säga upp personal.

Handlarna har vänt sig till både trafikkontoret och exploateringskontoret för att få ersättning men har hittills inte fått något gehör.

– Vi tycker inte att det har begåtts något fel från vår sida. Avstängningen beror på att Bonnier bygger så de får vända sig dit, sa Sara Lundén, enhetschef för Södermalm på exploateringskontoret i december till Lokaltidningen Mitt i.

Bonnier å sin sida menade att ansvaret inte var deras eftersom staden hade gett dem tillstånd att bygga och att de bara följde de tillstånden.

Samtidigt ansåg trafikkontoret att exploateringskontoret hade felplanerar projektet. Och att de borde ha byggt en gångbro redan innan bygget satte igång.

Maria Östberg Svanelind (S), vice ordförande i exploateringsnämnden, tycker att staden måste ta ett stort ansvar när man planerar projekt.

– Det är orimligt att handlarna ska tappa så mycket, jag kommer att vända mig till exploateringskontoret och fråga hur planen har varit, säger hon.

Men någon uppfattning om handlarna ska få ersättning vill hon inte ha.

– Den typen av förhandlingar får kontoren sköta, säger hon.

Och hos den politiska majoriteten får handlarna inget gehör. Joakim Larsson, (M) ordförande i exploateringsnämnden, vill inte svara på frågor om vem som ska ta ansvar för att handlarna förlorat en stor del av sina intäkter för att Stockholms stad bygger i området. Eller om de ska få någon ersättning. Via sin pressekreterare hänvisar han istället tillbaka till ledningen för exploateringskontoret.