ANNONS

Politiker åtalas för otillåten demonstration

Mattias Bernhardsson, gruppledare i Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge, är kritisk till Haningemoderaternas "repressiva" hållning i flera frågor, menar han.
Mattias Bernhardsson åtalas för den otillåtna demonstrationen.
Rättvisepartiet Socialisternas gruppledare i Haninge, fullmäktigeledamoten Mattias Bernhardsson, åtalas. Han arrangerade en otillåten demonstrationen utanför Haninges kommunhus, där Haningemoderaten Alexandra Anstrell krävdes på sin avgång.
ANNONS

Det var den 29:e januari som 20-30 personer i en en timmes lång demonstration utanför Haninges kommunhus krävde kommunstyrelse- och fullmäktigeledamoten Alexandra Anstrells (M) avgång.

Anledningen var Alexandra Anstrells öppna hållning kring att att förorda skyddsjakt på den nu avlivade Södertörnsvargen.

– Åtalet är löjligt, säger Bernhardsson till Mitt i.

Mattias Bernhardsson (RS) var en av arrangörerna och enligt åklagaren drivande. Han åtalas nu för brott mot ordningslagen, eftersom han anordnade demonstrationen utan tillstånd.

Talkörer ägde rum

Demonstranterna stod i en samlad grupp utanför kommunhuset, med sig hade man bland annat en skylt som föreställde en gravsten gällande den döda vargen.

Vid några tillfällen ropades: ”Avgå Anstrell”, har polis på plats uppgett.

Mattias Bernhardsson har i förhör medgett att talkörer och spontanrop ägde rum, men han menar att de försökte att inte störa bilar som vände vid kommunhuset. Han menar själv att hans tanke var att de bara skulle stå med plakat utanför kommunhuset.

ANNONS

Facebook-gruppen och organisationen ”Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap”, som Mattias Bernhardsson startat, var formellt arrangör enligt honom själv.

Uppmanade att försvåra för jägarna

Mattias Bernhardsson var tidigt en motståndare mot skyddsjakten på vargen.

Efter att skyddsjaktbeslutet togs uppmanade han på facebook att försvåra för jägarna under skyddsjakten. Bland annat genom att rapportera in felaktig information till länsstyrelsen om var vargen befann sig.

Mattias Bernhardsson säger själv till Mitt i att åtalet mot honom är ”löjligt” och ”politiskt”.