Politiker på hembesök: ”Något helt annat än att se ett fall på papper”

<b>Att ta sig uppför trappor är ett projekt. Casper Hafvström visar politikerna Henrik Paulsen, Jan Dolk och Mikael Lindström hur det går till.</b>
<b>Att ta sig uppför trappor är ett projekt. Casper Hafvström visar politikerna Henrik Paulsen, Jan Dolk och Mikael Lindström hur det går till.</b>
Casper hafström, indraget LSS-stöd
Casper Hafvström tillbringar mycket tid i sitt hem.
Casper Hafvström bjöd in politikerna som har makt över hans tillvaro.
Casper Hafvström bjöd in politikerna som har makt över hans tillvaro.
&lt;b&gt;Casper Hafvström kämpar för att få leva fullt ut.&lt;/b&gt;
<b>Casper Hafvström kämpar för att få leva fullt ut.</b>

34 ärenden gällande LSS har överklagats sedan Värmdö kommun skärpt reglerna. Casper Hafvström är en av dem som inte ger sig. Han bjöd in politikerna för att de ska få se hur han har det.

Sovrummet hemma i Gustavsberg är fullt av medaljer från Casper Hafvströms simtävlingar med Nacka Handikappidrott.

I sju år har han, som är född med ryggmärgsbråck, åkt på en veckas träningsläger till Åland som föreningen håller i. Men den här gången har han fått avslag. De 3 700 kronorna som det kostar för en assistent att följa med är för mycket, tycker Värmdö kommun.

Jag blev såklart fruktansvärt besviken. Lägret är den absoluta höjdpunkten på hela året, säger han.

I förra veckan bjöd han sina lokalpolitiker hem till radhuset där han bor med sin mamma och hennes man. Tanken var att de skulle få se hur hans vardag ser ut – utan boendestöd och med neddragna ledsagningstimmar. På plats var bland andra Jan Dolk (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden och Mikael Lindström (S), oppositionsråd.

– Det här är det första hembesöket jag gör. Det är lärorikt, det är ett ord jag kan säga. Att få komma in i den enskildes hem är något helt annat än att se ett fall på papper, säger Jan Dolk.

Förra gången som Lokaltidningen Mitt i träffade Casper Hafvström hade han, för andra gången, fått sina ledsagningstimmar neddragna av Värmdö kommun, från 61 timmar till 15 timmar per månad.

Han överklagade till förvaltningsrätten, som gav honom rätt. Men Värmdö kommun har överklagat beslutet till kammarrätten. Där behandlas nu 9 LSS- ärenden från Värmdö. I förvaltningsrätten ligger 25 stycken.

– Det är ett jobbigt liv jag har just nu. Jag kan knappt planera någonting eftersom jag inte vet hur det blir med mitt stöd, säger Casper Hafvström.

Turerna kring de nya LSS-riktlinjerna, som beslutades i december förra året, har varit många. Den nya hållningen har varit att spara in på insatserna då nämnden har ett underskott på 40 miljoner kronor.

Jan Dolk har tidigare sagt att de hårdare reglerna beror på att Värmdö varit för generös i sin bedömning av LSS.

Men när Lokaltidningen Mitt i försöker ta reda på vilka siffror som uttalandet har det varit problematiskt. Chefen för omsorgs- och välfärdssektorn vet inte vilka siffror som ligger till grund för påståendet.

– Det finns ju ofantligt mycket statistik. Om det skulle finnas en siffra som beskriver just det vågar jag inte säga, säger Maria Larsson Ajne, sektorchef.

I själva verket visar siffror från SCB att Värmdö snarare tillhör de kommuner som har lägst kostnader för LSS-insatser, såväl utslaget för varje Värmdöbo, som kostnaden för varje person som erhåller stöd. Drygt 3 500 kronor jämfört med Ekerö, den kommun som ligger i topp i länet med 7 000 kronor.

Enligt Jan Dolk är siffrorna missvisande.

– Det går inte att jämföra riktigt så. När jag tittar på enskilda fall så kan jag se att vi i Värmdö ligger cirka 20 procent över i våra bedömningar jämfört med andra kommuner, säger han.

Men Harald Strand, länsordförande för FUB, håller inte med.

– Det finns inget som talar för att man har varit för generös i Värmdö. Dessutom ger det ingen besparing för kommuner att spara in på kostnader för LSS, säger han.

Harald Strand syftar på utjämningssystemet som landets kommuner följer. Det innebär att kommunerna rapporterar in hur många LSS-insatser de har beviljat för personer med särskilt stöd. De kommuner som har fler insatser får pengar från kommuner som har färre.

Fler som drabbats av LSS-besparingar gör som Casper Hafvström och bjuder in politiker till möten. På torsdag hoppas Kullsvedsskolans föräldraförening att de får besök. Skolan i Hemmesta har bland annat grundsärskoleklasser för elever med olika funktionsnedsättningar. Bakom dem står Kullsvedsskolans föräldraförening som den senaste tiden fått kämpa för att deras barn ska ha samma villkor som andra.

– Jag vill att politikerna i Värmdö ska få utbildning i att LSS är en rättighetslagstiftning och att den ska prövas individuellt, vilket den inte gör nu. Jag hoppas att vi får till stånd en dialog och att politikerna lyssnar på oss medborgare när vi tycker att något inte är bra, säger Helen Borell.

Casper Hafvström hoppas att han får positiva besked om simlägret, sitt boendestöd och sina ledsagningstimmar. Efter att Lokaltidningen Mitt i skrev om honom första gången har han fått kraft från läsare att fortsätta driva processerna.

– Det är jättemånga som har hört av sig och peppat mig. De säger att jag ska fortsätta kämpa. Det är jättepositivt, men samtidigt är det ju för jävligt att det ska vara så här. För hur många orkar överklaga mot en kommun?