Politiker påstås påskyndat vargjakt: ”Absurt”

Alexandra Anstrell (M) har hamnat i skottgluggen på sociala medier efter att Södertörnsvargen skjutits.
Alexandra Anstrell (M) har hamnat i skottgluggen på sociala medier efter att vargen sköts.
Södertörnsvargen fotograferad i Österhaninge av läsaren Mats Rosell.
Södertörnsvargen fotograferades flera gånger, här i Österhaninge av läsaren Mats Rosell.
Alexandra Anstrell, Haningemoderaternas ordförande.
Alexandra Anstrell (M) bor granne till Tyresta by och är en av de som observerat den mest.
Haningemoderaternas ordförande Alexandra Anstrell, själv nybliven jägare, har hamnat i skottgluggen sedan Södertörnsvargen skjutits. Både djurrättsaktivister och kommunfullmäktigepolitiker på ytterkanten i Haninge påstår att hennes aktiva kamp för att vargen skulle fällas påverkat länsstyrelsen.

Haningemoderaten Alexandra Anstrell är nybliven jägare och bor granne med Tyresta nationalpark där Södertörnsvargen ofta befann sig.

När vargen rev tre av nationalparkens får i somras krävde hon och riksdagsledamoten Erik Ottosson (M) genast skyddsjakt.

En av dem som därefter beskrivit vargens oskygga beteende mest är just Alexandra Anstrell. Hon har sett den flera gånger, både i sitt bostadskvarter i Svartbäcken och utanför Tyresta by, menar hon.

Hon stod bakom en begäran om att länsstyrelsen skulle utreda skyddsjakt. Länsstyrelsen utredde också två andra skyddsjaktsansökningar under hösten.

– Vi har en moderat Haningepolitiker som tjatade sig till skyddsjakt på denna varg. Och till slut gav länsstyrelsen efter. Det här handlar om hur jägare hjälper jägare, anser vi,  sade djurrättsaktivisten Ewa Danielsson till Mitt i efter att vargen skjutits på onsdagen.

Jag har varken jaktmarker eller någon jakthund.

Rättvisepartiet Socialisternas gruppledare i Haninge, fullmäktigeledamoten Mattias Bernhardsson, har också gått hårt åt moderaten Alexandra Anstrell.

Han hävdar på RS Haninges hemsida att Alexandra Anstrell i själva verket legat bakom en ”skrämselkampanj” i vargfrågan som gått ut på att ragga röster inför kommunvalet.

Länsstyrelsens naturvårdschef har sagt att man hade beslutat om skyddsjakt på vargen oberoende av de ansökningar om skyddsjakt som kommit in.

Och Alexandra Anstrell säger att anklagelserna som riktas mot henne och länsstyrelsen är ”olyckliga”.

– Att vara för eller emot vargen är en sak. Men att enskilda personer i politiska partier insinuerar att ett en enskild politiker kan besluta om skyddsjakt är helt absurt. Sådana påståenden riskerar att urholka tron på demokratin, säger hon till Mitt i.

– Jag har varken jaktmarker eller någon jakthund. Min avsikt med min jägarexamen var aldrig att jaga rovdjur.

Hon tycker att språket på sociala medier varit ”förfärligt” på båda sidor i frågan om vargen, säger hon.

– Det har inte varit några som helst konstruktiva samtal, inget jag kunnat visa mina barn.

Bland människorna som anklagar Alexandra Anstrell för överdrivna vargobservationer, finns även de som anklagar länsstyrelsen för att ha jägare bland beslutsfattarna.

– I så fall handlar det ju om att man i stort sett anser länsstyrelsen vara korrupt, säger Alexandra Anstrell.

– Vi kan tycka vad vi vill, men våra åsikter påverkar inte myndigheters och tjänstemäns beslut. Länsstyrelsen tar ju beslut utifrån massa olika faktorer. Därför är det också helt galet att länsstyrelsens personal utsatts för hot, säger hon.

Ingen kunde nog vara beredd på en så oerhört polariserad debatt.

Alexandra Anstrell och hennes meningsmotståndare är ense om en sak.

Att Södertörnsvargen blev ”stort”. Visiten på Södertörns råkade även sammanfalla med beslutet om licensjakt på 22 vargar i landet.

– Ingen kunde nog vara beredd på en så oerhört polariserad debatt. Vargfrågan har förstärkts i hela Stockholm genom denna debatt, kanske i hela landet, säger Alexandra Anstrell.

Du har också fått kritik på sociala medier för att du ägnat vargfrågan mer uppmärksamhet än Haninges samhällsproblem?

– Alla trygghetsfrågor är viktiga. Och jag har viss erfarenhet av att disponera min tid som deltidspolitiker väl.