Jönsson bytte politiska hettan mot Afrikas

Victoriafallen i Zimbabwe.
Victoriafallen i Zimbabwe.
Han är rektor och lokalpolitiker – men också entusiastisk amatörfotograf. Nu ställer Bredängsbon Jan Jönsson ut bilder från sin resa genom Afrika.

Mäktiga landskap, vilda djur och spännande möten med människor. Resan från Victoriafallen i Zimbabwe, genom Botswana och ner till Sydafrika gjorde djupt intryck på Bredängsbon Jan Jönsson. Han gjorde resan sommaren 2015 med kameran i handen – och kom hem med över 3 000 bilder.

Nu visar han ett tiotal av dem i Skärholmens bibliotek, där det är vernissage för utställningen ”Pride of Africa” den på söndag klockan 12.

Imponerande djur.   Foto: Jan Jönsson

– Det var en fantastisk resa på många sätt. Inte minst genom alla möten med lokalbefolkningen, främst i Zimbabwe. Det var en orolig tid med växande missnöjde med den styrande diktatorn Mugabe. Fattigdomen hade blivit så påtaglig att om man frågade vågade människor uttrycka sitt missnöje öppet, berättar Jan Jönsson

Själva tågresan, med tåget ”Pride of Africa”  var också något utöver det vanliga. Inte bara för resenärerna utan också för byarna de åkte förbi.

–Denna sträcka med tåg görs bara ett par gånger per år och tåget väckte stor uppmärksamhet i de intilliggande byarna när det passerade. Både barn och vuxna kom springande för att titta på och vinka. Och över allt fanns vilda djur, som elefanter, giraffer, zebror och bufflar.

Vinkande barn.    Foto: Jan Jönsson

För de flesta är Jan Jönsson känd som Liberalernas gruppledare i Skärholmens stadsdelsnämnd och som rektor för Karsby International School i Norsborg. Härhemma är han oftast uppkopplad, så det var skönt att koppla av från det.

– Det var vilsamt att för några dygn inte ha möjlighet att vara uppkopplad till nätet, eftersom tåget gick mitt i bushen, berättar Jan Jönsson.

Utställningen pågår den 4–23 februari.

Färggrann fågel.    Foto: Jan Jönsson

Fakta

Vernissage på söndag

Aktuellt: Jan Jönsson visar utställningen ”Pride of Africa”.

Plats: Skärholmens bibliotek.

Tider: Vernissage den 4 februari kl 12. Visas tom 23 februari.

Om Jan Jönsson: Bredängsbo. Liberalernas gruppledare i Skärholmens stadsdelsnämnd. Rektor för Karsby International School i Norsborg

Jan Jönsson. Foto: Hans Alm